PROGRAM vaksinasi untuk masyarakat Orang Asli sudah mencapai 67 peratus atau 115,516 orang, kata Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Menurut beliau, jumlah itu berdasarkan data terkini sehingga petang semalam.

“Ada lagi yang belum mendapat vaksin ni dalam lebih kurang 56,000, jadi kita sedang berusaha dengan pelbagai caralah.

“Salah satu yang kita buat di peringkat kementerian ini adalah kita buat melalui outreach iaitu kita yang pergi cari, melalui Majlis Amanah Rakyat (MARA), kita ada bas MARA Liner, kita tukar bas MARA Liner tu jadi macam PPV bergerak,” katanya.

Mahdzir berkata demikian pada sidang media selepas perasmian Hari Sukan Negara 2021 Peringkat Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) di Putrajaya, hari ini.

Beliau menambah, tumpuan program vaksinasi di bawah Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) itu adalah di negeri-negeri seperti Perak, Pahang dan Kelantan yang mempunyai bilangan Orang Asli yang ramai.

Secara keseluruhannya, 172,155 Orang Asli layak divaksin serta membabitkan golongan dewasa seramai 144,180 orang dan 27,975 remaja berusia 12 hingga 17 tahun.

Jelas Mahdzir, Program Vaksinasi Orang Asli ditetapkan mencapai 100 peratus pada akhir November tahun ini.

“Insya-Allah kita akan teruskan program outreach ini untuk membolehkan kita dapat semua sekali.”

Ditanya mengenai adakah 56,639 Orang Asli yang belum divaksin itu menolak untuk divaksin, beliau berkata, masyarakat Orang Asli menerima baik Program Vaksinasi Kebangsaan.

“Mereka belum dapat vaksin, bukan menolak, sebab nak sampai mereka ni tinggal jauh di pedalaman, jadi kita sedang usahakan, pegawai JAKOA sedang berusaha untuk membuatnya, ada tempat yang nak pergi sehingga empat jam, ada yang Yang Berhormat Timbalan Menteri terpaksa pergi dengan helikopter,” jelasnya.

Mengenai bekalan vaksin pula, Mahdzir berkata, bekalan untuk keseluruhan Orang Asli yang layak divaksin sudah mencukupi termasuk vaksin jenis Cansino yang digunakan untuk penerima satu dos di kawasan jauh di pedalaman dan sukar dimasuki.

Sementara itu, beliau menyeru masyarakat luar bandar agar meraikan sambutan Hari Sukan Negara setiap tahun dengan aktif bersukan setiap masa.

“Ayuh seluruh rakyat Malaysia terutamanya warga luar bandar dan keluarga KPLB, kita laksanakan aktiviti riadah hari ini dan teruskan bersukan pada hari-hari akan datang bagi membudayakan gaya hidup sihat,” katanya dalam ucapan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here