KEPUTUSAN kerajaan memberi kebenaran rentas negeri bukan ‘tiket’ untuk rakyat berasa begitu selesa hingga mengambil mudah mengenai jangkitan COVID-19 yang masih lagi mencatatkan jumlah kes tinggi.

Sebaliknya kata Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, rakyat di negeri ini mestilah sentiasa berwaspada di samping tidak leka dalam mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan sebaik sahaja sempadan negeri akan dibuka dalam tempoh terdekat ini.

“Itulah perkara yang perlu kita beri keutamaan kerana keadaan yang kita perlu hadapi ini bukan sahaja di Terengganu malah juga melibatkan di negeri lain.

“Oleh itu, semua pihak perlu bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menghadapinya kerana selepas ini kita akan hidup dengan suasana endemik yang semakin mencabar,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan Hari Sukan Negara (HSN) 2021 Peringkat Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah.

Sementara itu, Ahmad Samsuri berkata, penganjuran Hari Sukan Negara perlu dimanfaatkan rakyat Terengganu dalam menggayakan cara hidup sihat dan aktif.

Katanya, keadaan semasa yang melanda tidak seharusnya menghalang masyarakat daripada mengamalkan gaya hidup sihat.

“Saya berharap semua rakyat Terengganu untuk mengambil peluang dan semangat Hari Sukan Negara dengan terus mengaktifkan anggota keluarga masing-masing supaya kita sihat dan mampu melawan apa jua virus di sekeliling kita,ujar,” ujar beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here