PENCARIAN tiga kanak-kanak yang dilaporkan hilang ketika mencari kepah berakhir, apabila mayat kesemua mangsa ditemukan di Sungai Kuala Baru, Kampung Mangkok, Setiu awal pagi ini.

Menurut Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Superintendan Afandi Husin, mayat pertama Nur Amni Insyirah Saiful Tarmizi, 9, ditemui pada pukul 1.08 pagi manakala adiknya, Muhammad Arryan Faheem, 7, ditemui pada pukul 1.47 pagi.

Afandi yang merupakan Ketua Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) memberitahu, mayat mangsa ketiga pula iaitu Nurul Hasya Humaira Che Mohd Humaizi, 11, ditemui pada pukul 8.15 pagi tadi.

“Kesemua mayat mangsa diditemui berada tidak jauh dari lokasi kejadian,” katanya ketika ditemui media, hari ini.

Menurut Afandi, sebaik sahaja ditemui, mayat dua beradik dan seorang sepupu itu dihantar ke Bilik Forensik Hospital Setiu untuk proses bedah siasat.

Beliau berkata, operasi mencari dan menyelamat mangsa disertai 107 anggota dari Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Pertahanan Awam (APM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela), agensi berkaitan dan orang awam.

Katanya, dengan penemuan ketiga-tiga mayat mangsa, operasi mencari dan menyelamat yang dimulakan pada pukul 6 petang srmalam ditutup secara rasmi pada pukul 8.45 pagi ini.

“Kami menasihati orang awam yang ingin berkelah di pantai atau mencari kepah supaya lebih berhati-hati disamping memahami keadaan pasang surut air di muara sungai untuk mengelak berlakunya kejadian tidak diingini.

Terdahulu Ahli Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abd Kadir dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN)Jabi, Dr Azman Ibrahim turut hadir menemui keluarga mangsa di lokasi kejadian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here