Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

POLIS sudah membuka kertas siasatan terhadap seorang ahli politik yang didakwa mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman terhadap seorang atlet badminton negara.

Menurut Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mazlan Lazim, kertas siasatan itu dibuka susulan daripada laporan polis yang telah diterima pihaknya baru-baru ini.

“Kita siasat mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya ketika ditemui ketika lawatan kerja di Markas Taktikal Pasukan Gerakan Am (PGA) Sungai Koris, Batu Pahat, hari ini.

Ketika ini tular dalam media sosial satu hantaran yang didakwa berbaur perkauman ditulis pemilik akaun Facebook, Borhan Che Rahim terhadap pemain badminton perseorangan negara, S. Kisona selepas pemain itu tewas di tangan pemain Jepun pada aksi separuh akhir Piala Sudirman di Finland.

Pemilik akaun Facebook itu dipercayai didakwa adalah Ketua Bersatu Pasir Puteh, Kelantan yang mana dilihat memberikan kritikan keras melibatkan bangsa atlet badminton berkenaan.

Hantaran Facebook itu kemudiannya menerima pelbagai reaksi daripada pelayar laman sosial negara ini termasuk kecaman daripada Persatuan Badminton Malaysia yang mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan terbabit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here