AGENSI Pengkuatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Pulau Pinang melupuskan sebanyak empat buah bot milik nelayan tempatan yang disita atas beberapa kesalahan di vesel Limbongan Batu Maung hari ini.

Kesemua bot yang bernilai kira-kira RM90,000 yang telah dilucut hak itu dilupuskan menggunakan jentolak dan dibuat secara musnah tanam.

Pengarah Maritim Malaysia Pulau Pinang, Kapten Maritim Abd. Razak Mohamed berkata, bot-bot itu merupakan barang kes yang telah selesai dan mendapat kebenaran mahkamah untuk dimusnahkan.

Jelas beliau, tiga bot yang dimusnahkan itu didapati melakukan kesalahan menggunakan pukat rawa sorong yang merupakan peralatan yang dilarang di antara Januari 2020 hingga Januari tahun ini manakala sebuah lagi adalah bot nelayan tempatan kelas A yang telah tamat tempoh lesen.

Tambahnya, kesemua bot itu melakukan kesalahan di bawah Seksyen 8(a) Akta Perikanan 1985.

“Enjin keempat-empat bot ini telah dilelong bulan lalu dan menyumbangkan hasil kepada kerajaan sebanyak RM8,500.

“Badan bot-bot ini perlu dimusnahkan dengan jengkaut kerana tidak boleh dijadikan sebagai tukun tiruan seperti mana bot-bot besar,” katanya kepada pemberita selepas proses pelupusan tersebut hari ini.

Sementara itu, Abd. Razak berkata, sebanyak tujuh buah bot pelbagai jenis sedang menunggu perintah mahkamah untuk dilucut hak termasuk barang eksibit lain iaitu dadah dan bubu naga bernilai RM116.3 juta.

“Orang ramai yang mempunyai sebarang aduan atau kecemasan boleh menghubungi Pusat Operasi Maritim Pulau Pinang di talian 04-2626146 atau MERS 999 bagi tindakan segera,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here