Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG anggota polis berpangkat Lans Koperal dan seorang remaja dihadapkan ke Mahkamah Majistret Johor Bahru hari ini atas pertuduhan terlibat mengedar dadah pada 23 September lalu.

Tertuduh, C. Harethaess, 27, yang bertugas di Balai Polis Labu, Negeri Sembilan dan P. Darshan, 19, yang bekerja sebagai pemandu sambilan mengangguk tanda faham selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret, Suhaila Shafi’uddin namun tiada pengakuan direkodkan.

Berdasarkan kertas pertuduhan, kedua-dua tertuduh didakwa secara bersama telah mengedar dadah jenis ekstasi seberat 181.95 gram.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di tempat letak kenderaan berhadapan sebuah pusat penjagaan kesihatan di Kota Southkey, Johor Bahru pada jam 9.45 malam, 23 September lalu.

Bagi perbuatan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 39B(2) akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Jika sabit bersalah, kedua-duanya boleh dikenakan hukuman gantung sampai mati.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Nur Aina Syakira Muhammad Syafiq Sim.

Darshan diwakili barisan peguam, Muhammad Firdaus Adnan, Muhamad Wafiq Hadie dan Amer Ashrhaf Azuddin manakala Harethaess tidak diwakili peguam.

Mahkamah kemudian menetapkan tarikh 5 Disember untuk sebutan semula kes bagi serahan laporan kimia manakala kedua-dua tertuduh tidak dibenarkan diikat jamin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here