MENTERI Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican tersinggung dengan komen seorang netizen yang berbaur perkauman terhadap pemain badminton perseorangan wanita negara, S Kisona.

Menurut beliau, Keluarga Malaysia tidak berkompromi terhadap kenyataan yang tidak sensitif dan berunsur diskriminasi terhadap Kisona itu, lebih-lebih lagi dalam bidang sukan yang menyatukan seluruh rakyat.

“Marah, memang saya marah. Kecewa, memang saya kecewa,” luahnya dalam hantaran Facebook milik beliau, malam ini.

Kenyataan berbaur perkauman itu tular ketika pemain berkenaan sedang beraksi di peringkat separuh akhir kejohanan Piala Sudirman 2021 di Vantaa, Finland malam tadi.

Dalam kejohanan itu, Malaysia tumpas 1-3 kepada Jepun sekali gus gagal layak ke peringkat akhir yang dijadual berlangsung hari ini.

Reezal Merican berkata, perjuangan atlet-atlet negara di pentas dunia bukan kecil dan mereka semua membawa nama Malaysia.

Beliau turut mengingatkan semua pihak bahawa menang atau kalah adalah perkara lumrah dalam pertandingan.

“Sokongan kita jangan sesekali bermusim. Hanya memuji apabila merangkul pingat. Terus mengeji apabila kecundang,” katanya.

Reezal Merical menambah, beliau berpeluang memperkenalkan dasar ‘Sukan Selamat’ sebagai sebahagian daripada Visi Sukan Negara 2030 (VSN 2030 semasa menjadi Menteri Belia dan Sukan sebelum ini.

“Harap ia akan dilaksanakan dan diterapkan dalam sukan arus perdana di Malaysia di semua peringkat,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here