KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) berpuas hati dengan penyediaan tahap pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dilakukan pada hari pertama pembukaan sekolah.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr. Radzi Jidin berkata, tahap pematuhan SOP sangat membanggakan susulan pengurusan sekolah mematuhi dan memenuhi garis panduan ditetapkan KPM.

“Ya…saya amat berpuas hati. Hasil tinjauan dilakukan di beberapa sekolah semalam dan pagi ini, saya mendapati pengurusan sekolah mematuhi serta memenuhi garis panduan keselamatan kesihatan ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas meninjau pembukaan hari pertama sesi persekolahan untuk Tingkatan Lima dan Enam di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu, Terengganu, hari ini.

Yang turut hadir, Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT), Salim Ab. Ghani dan Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Md. Din.

Terdahulu, Radzi yang tiba di SMK Sultan Sulaiman kira-kira jam 7 pagi meluangkan masa kira-kira satu jam bermesra dan memberi semangat kepada pelajar.

Beliau turut melawat dan beramah mesra dengan petugas kesihatan serta guru yang bertugas di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) remaja di dewan SMK Sultan Sulaiman.

Semalam, Radzi turut mengadakan tinjauan di 10 sekolah di daerah Hulu Terengganu dan Kuala Terengganu bagi melihat persiapan akhir sekolah sebelum memulakan sesi persekolahan secara bersemuka hari ini.

Sekolah yang dilawati adalah SMK Kuala Telemong, SMK Hulu Terengganu; Kolej Tingkatan Enam Hulu Terengganu; SMK Seri Berang; SMK Tengku Ampuan Intan; SMK Tun Indera, SMK Ajil, SMKA Sheikh Abdul Malek, Kuala Terengganu; SM Sains Kuala Terengganu dan SMK Padang Midin Kuala Terengganu.

Sementara itu, kenyataan JPNT memaklumkan, seramai 22,066 pelajar Tingkatan Enam dan Lima memulakan sesi persekolahan hari ini.

Daripada jumlah itu, seramai 2,725 pelajar Tingkatan Enam terbabit dengan kaedah penggiliran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here