BANDAR Klang, Selangor berada di tangga teratas sebagai bandar paling tidak selamat di Asia Tenggara, dengan kadar jenayah tertinggi dan tahap keselamatan paling rendah bagi tahun 2021.

Kedudukan itu dinilai berdasarkan statistik terkini daripada Numbeo, yang merupakan pangkalan data global bersumberkan maklumat orang awam.

Data itu dikumpul berasaskan maklumat orang ramai mengenai kadar jenayah, kualiti penjagaan kesihatan dan isu berkaitan dengan keselamatan setempat termasuklah kebimbangan kes kecurian, pecah rumah, kes curi kenderaan, vandalisme dan rasuah di setiap bandar utama setiap negara.

Sumber: Numbeo

Berdasarkan statistik tersebut, Klang menduduki tempat pertama dengan indeks jenayah 68.22 dan tahap keselamatan 31.78, manakala Kuala Lumpur berada di kedudukan kedua dengan indeks jenayah 64.88 dan kadar keselamatan 35.12.

Sementara itu, bandar dengan kadar jenayah terendah dan tahap keselamatan tertinggi adalah Chiang Mai, Thailand, dengan indeks jenayah 23.98 dan indeks keselamatan 76.02.

Sumber: Numbeo

Namun, jika dibandingkan dengan kadar jenayah dan keselamatan bandar-bandar lain di seluruh Asia, Klang masih berada di tangga ketiga, di bawah Kabul, Afghanistan dan Damsyik, Syria.

Selain itu, lima bandar di Malaysia turut tersenarai dalam 96 bandar tidak selamat di seluruh Asia.

Kedudukan 3: Klang, Selangor
Kedudukan 7: Kuala Lumpur
Kedudukan 15: Petaling Jaya, Selangor
Kedudukan 16: Johor Bahru, Johor
Kedudukan 32: Kuching, Sarawak
Kedudukan 52: Pulau Pinang

Sumber: Numbeo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here