Oleh DR ANUAR AHMAD

ISU pembukaan sekolah nampaknya sudah hampir selesai bila program vaksinasi PICK kepada murid-murid sekolah telah bermula minggu ini.

Dijangkakan sebahagian besar murid-murid yang layak mendapat vaksin, akan menerima sekurang-kurangnya satu dos sebelum sesi sekolah dibuka pada 3 Oktober nanti.

Seperti yang saya tegaskan sebelum ini, isu pembukaan sekolah adalah isu kesihatan dan vaksinasi dan bukan isu pendidikan. Bila murid-murid telah selesai divaksinkan maka sekolah boleh mula dibuka.

Memang benar vaksin bukan jaminan 100 peratus yang murid-murid tidak akan dijangkiti Covid-19. Kajian kesihatan menunjukkan risiko dijangkiti tetap ada.

Tetapi data perubatan juga menunjukkan tahap kesan jangkitan pada individu yang telah lengkap divaksinkan adalah lebih ringan, tidak bergejala atau hanya sedikit bergejala.

pelajar perkara penggiliran murid sekolah
ANUAR AHMAD

Peratus yang sangat tinggi menunjukkan kesan jangkitan tidak sampai ke tahap yang memudaratkan kesihatan individu berbanding tanpa vaksin.

Oleh kerana itu, selain program vaksinasi, penambahbaikan dan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) penjarakan fizikal akan menjadi ‘perisai kedua’ selepas suntikan vaksin.

Jika garis panduan SOP penjarakan fizikal jelas, praktikal, menyeluruh dan dipatuhi secara baik oleh murid-murid, guru-guru, pekerja sekolah dan ibubapa maka tahap penularan Covid-19 akan dapat diminimakan apabila sekolah dibuka nanti.

Sebab itu, pada saya isu pembukaan sekolah sudah tidak timbul lagi. Yang penting sekarang adalah memastikan program vaksinasi berjalan lancar dan penyediaan kandungan patuh SOP untuk sekolah .

Malah pembukaan sekolah mengikut fasa-fasa PPN juga sebenarnya sudah tidak perlu lagi. Jika lengkap vaksinasi maka sekolah di kawasan atau daerah yang kadar kes jangkitan adalah rendah sekolah sudah boleh dibuka secara pergiliran mengikut tahun atau tingkatan.

Isu seterusnya yang lebih utama dan harus diteliti oleh Kementerian Pendidikan (KPM) adalah ISU KECICIRAN PEMBELAJARAN dan ISU KESEJAHTERAAN DAN KEBAJIKAN murid-murid.

Apabila sekolah ditutup sejak tahun lalu, KPM melaporkan 1.85 juta murid-murid tidak dapat meneruskan pembelajaran secara dalam talian kerana tiada peranti. Sebahagian kecil daripada mereka telah dibantu oleh guru-guru secara nota edaran dan sebagainya.

Tetapi kita juga tahu ramai murid-murid yang tidak dapat meneruskan pembelajaran secara berkesan melalui PdPR. Kajian oleh pengkaji Fakulti Pendidikan UKM pada bulan Julai 2020 dan Laporan UNICEF Malaysia pada April 2021 menunjukkan ramai murid-murid yang tidak dapat meneruskan pembelajaran PdPR kerana faktor kemiskinan dan lokaliti mereka di kawasan pedalaman.

Mereka telah mengalami hilang motivasi dan keciciran pembelajaran. Ini telah menyebabkan wujud jurang pembelajaran (learning gap) antara murid-murid di negara ini semakin melebar. Khususnya di kalangan murid-murid dari keluarga berpendapatan tinggi dan rendah.

KPM nampaknya sedar isu keciciran pembelajaran ini dan telah diumumkan mulai Januari hingga Mac 2022 adalah tiga bulan untuk program intervensi keciciran pembelajaran.

Cuma sehingga ini kita masih belum jelas apakah bentuk intervensi yang akan dilakukan, adakah secara berpusat atau akan diserahkan kepada pihak PPD dan sekolah untuk mengaturkan program intervensi ini, kita masih belum dimaklumkan. Mungkin masih dalam perbincangan di peringkat KPM.

Sebaiknya, KPM menyediakan garis panduan yang jelas dan senarai KPI intervensi untuk PPD dan sekolah membangunkan program intervensi mengikuti keperluan lokaliti masing-masing.

Keduanya, isu kebajikan murid-murid. Kita tahu selepas hampir dua tahun dilanda pandemik banyak pengalaman buruk yang dilalui oleh murid-murid. Ada murid-murid yang kehilangan ibubapa, saudara mara, adik beradik dan mungkin mereka sendiri dijangkiti Covid-19.

Ramai ibu bapa yang telah kehilangan pekerjaan. Kes kesihatan mental, kemurungan dan tekanan emosi di kalangan kanak-kanak dan remaja meningkat berkali ganda sepanjang tempoh pandemik.

Pengumuman pembukaan sekolah bukan hanya fokuskan kepada soal menguruskan akademik semata-mata. Sepatutnya pembukaan sekolah juga memberikan keutamaan terlebih dahulu kepada isu kebajikan dan kesejahteraan murid-murid.

Penting untuk sekolah memulihkan kembali psikologi murid-murid dan motivasi pembelajaran mereka sebelum memulakan sesi pembelajaran. Begitu juga memastikan kebajikan pembelajaran seperti peralatan pembelajaran disediakan oleh KPM dan program makanan tambahan dapat diteruskan secepat mungkin.

Kita juga tahu tidak semua murid-murid akan ke sekolah mulai 3 Oktober nanti jika menggunakan model pembukaan sekolah yang telah dibentangkan KPM.

Secara umum, jika menggunakan model pembukaan sekolah KPM secara berfasa didapati hanya 30 peratus sahaja murid-murid akan kembali ke sekolah secara berperingkat.

Manakala 70 peratus akan kekal belajar secara PdPR berperingkat sehinggalah semua negeri masuk ke fasa empat. Selain itu, ramai ibu bapa yang nampaknya masih belum bersedia untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah atas faktor keselamatan.

Maksudnya bilangan murid-murid yang masih belum dapat ke sekolah mulai 3 Oktober nanti adalah lebih ramai berbanding yang akan ke sekolah. Oleh itu, penambahbaikan program PdPR masih diperlukan buat masa sekarang sehinggalah semua sekolah dibuka semula.

Program pemberian peranti seperti yang dijanjikan oleh KPM mestilah diteruskan. Sokongan KPM pada pelaksanaan PdPR oleh guru-guru juga masih perlu dikukuhkan. Kebimbangan kita ialah ketika transisi kepada pembukaan sekolah, aktiviti PdPR akan mula dikesampingkan.

Sistem pendidikan negara kita telah mengalami pengalaman yang buruk sepanjang pandemik berlaku. Malaysia adalah antara negara yang paling lama menutup sekolah di dunia.

Walaupun PdPR telah dilaksanakan, tahap keberkesanan pembelajaran melalui PdPR sering dipertikaikan. Ini menjawab kepada mengapa KPM beberapa kali mengumumkan pembukaan sekolah sejak Mac 2021 yang lalu.

Tentunya tidak cukup sekadar umumkan pembukaan sekolah pada 3 Oktober nanti. KPM perlu ada persiapan yang lebih menyeluruh dan inklusif. KPM mesti mempunyai Pelan Pemulihan Pendidikan Negara secepat mungkin.

Pelan Pemulihan Pendidikan Negara ini akan menjadi asas dan panduan untuk seluruh kementerian, agensi, sekolah, ibu bapa dan ahli-ahli masyarakat bersatu memulihkan semula sistem pendidikan negara kita.

Buat masa ini seluruh negara masih menunggu-nunggu Pelan Pemulihan Pendidikan Negara dari KPM.

Penulis ialah pensyarah di Pusat Kajian Pendidikan dan Kesejahteraan Komuniti, Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here