KETIKA membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong pada sidang Dewan Rakyat hari ini, Tun Dr Mahathir Mohamad membangkitkan tentang soal lantikan bertaraf menteri dalam kerajaan.

Ahli Parlimen Langkawi itu mendakwa kononnya tindakan itu adalah ‘sogokan’ terhadap mereka yang menyokong kerajaan justeru beliau mempersoalkan pelantikan mereka.

Katanya, amalan yang dilihat berlaku dalam kerajaan itu tidak diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Pada masa yang sama, Dr Mahathir mengakui, semasa menjadi Perdana Menteri dahulu, beliau pernah melakukan perkara yang serupa.

Namun, Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) itu cuba mewajarkan tindakannya dahulu dengan memberi alasan bahawa jawatan itu diberikan kepada seorang tokoh yang sudah bersara dari politik.

Dr Mahathir juga memberi alasan bahawa khidmat tokoh terbabit diperlukan kerana beliau memiliki kepakaran dalam bidang-bidang tertentu.

Jika dikaji secara mendalam, rasional yang sama turut diguna pakai oleh pentadbiran Perdana Menteri selain Dr Mahathir.

Semua tokoh-tokoh yang dilantik sebagai duta khas atau penasihat bertaraf menteri mempunyai kepakaran dan pengalaman yang luas bagi membantu melancarkan urusan kerajaan dalam perkara-perkara tertentu.

Contohnya, Tan Sri Muhyiddin Yassin mempunyai rekod prestasi yang cemerlang dalam usaha memerangi COVID-19 dan menangani kesannya.

Pencapaian beliau bukan sahaja diiktiraf di dalam negara malah turut diakui di peringkat antarabangsa khususnya dari segi kecekapan pelakaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Maka, tidak hairanlah apabila beliau dilantik mempengerusikan Majlis Pemulihan Negara (MPN) di bawah pentadbiran Datuk Seri Dr Ismail Sabri Yaacob.

Lagipun, Muhyiddin secara sukarela berkhidmat tanpa mengharapkan sebarang imbuhan daripada kerajaan kerana niatnya ikhlas mahu membantu usaha memulihkan negara daripada kesan pandemik.

Begitu juga dengan Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang dilantik sebaga Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bertaraf menteri.

Presiden PAS itu merupakan tokoh ulama yang mempunyai hubungan baik dengan pemimpin-pemimpin Islam di Asia Barat dan pernah memegang jawatan Naib Presiden Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia.

Malah, bekas Menteri Besar Terengganu itu disenaraikan sebagai antara 500 muslim berpengaruh di dunia bagi kategori pendakwah dan pembimbing rohani oleh The Royal Islamic Strategic Studies yang berpusat di Jordan.

Sudah tentu beliau mempunyai kepakaran, pengaruh dan pengalaman yang diperlukan bagi membantu kerajaan dalam isu-isu berkaitan negara-negara Islam di Asia Barat.

Begitu juga dengan Duta Khas Perdana Menteri ke China, Datuk Seri Tiong King Sing dan Duta Khas Perdana Menteri ke Asia Timur, Datuk Seri Richard Riot.

Kritikan Dr Mahathir terhadap lantikan bertaraf menteri oleh kerajaan hanya menyerlahkan sikap dwistandard beliau.

Perkara itu tidak salah semasa beliau menjadi Perdana Menteri dahulu, tetapi bila orang lain lakukan langkah yang sama, Dr Mahathir kritik pula.

Mungkin Dr Mahathir terlupa tentang slogan ‘Kepimpinan Melalui Teladan’ yang dilancarkan beliau sendiri pada 19 Mac 1983 dahulu.

Jika zaman Tun dulu boleh buat, mengapa pula Perdana Menteri yang lain tak boleh?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here