Oleh RAHIMI MOHAMAD

SYARAT ketat Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) akan memberi kesan terhadap Johor sekiranya peraturan kepada peserta itu tidak dikaji semula untuk dilonggarkan.

Meskipun menyambut baik pengumuman program itu, Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad berkata, kerajaan negeri Johor amat berharap syarat yang dikenakan terbabit dapat dikaji semula sebelum ia dilaksanakan.

Kata beliau, kajian semula itu penting kerana program MM2H merupakan salah satu kekuatan yang dapat memberi faedah serta manfaat kepada negeri tersebut.

“Kerajaan negeri berharap agar MM2H ini bukan hanya dikaji semula tetapi segera dilaksanakan. Dengan apa yang diumumkan, Johor amat terkesan sekiranya Kementerian Dalam Negeri (KDN) enggan menyemak semula syarat ketat MM2H.

“Kita melihat perlunya syarat-syarat peserta MM2H ini dilonggarkan mengikut syarat-syarat lama program itu dan bukannya mengikut peraturan baharu yang ditetapkan,” katanya selepas menyerahkan 46 unit rumah kepada penduduk untuk projek penempatan semula perumahan Kampung Pendas Baru Fasa 2, di sini hari ini.

Kelmarin, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menzahirkan rasa kecewa baginda terhadap Kementerian Dalam Negeri (KDN) kerana enggan menyemak semula syarat ketat MM2H yang ditetapkan.

Baginda bertitah akan membangkitkan perkara itu secara peribadi kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam tempoh terdekat memandangkan Johor merupakan antara destinasi popular MM2H, selain sumbangan program berkenaan kepada pendapatan negeri.

Mengikut syarat baru, peserta perlu mempunyai pendapatan sebanyak RM40,000 sebulan berbanding RM10,000 sebelum ini, pemilikan akaun simpanan RM1 juta selain peserta juga perlu pengisytiharan aset cair sekurang-kurangnya RM1.5 juta.

Selain itu, kadar fi pas daripada RM90 dinaikkan kepada RM500 setahun dan fi proses pula sebanyak RM5,000 bagi prinsipal serta RM2,500 bagi setiap tanggungan.

Sementara itu, Hasni berkata, program MM2H itu juga memberi impak kepada kerajaan negeri memandangkan kedudukan Johor yang bersebelahan dengan Singapura.

Malah ujarnya, kebimbangan kerajaan negeri dalam perkara itu telah disuarakan kepada Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz yang berkunjung ke Johor baru-baru ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here