Oleh MOHD LAZIM ENDUT

SERAMAI 36,507 pelajar tingkatan empat dan lima di Terengganu bakal menerima suntikan vaksin Covid-19, bermula Selasa ini.

Menurut Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Datuk Dr Kasemani Embong, proses vaksinasi kesemua pelajar terbabit akan dijalankan di 54 buah sekolah menengah di seluruh negeri ini.

Beliau memberitahu, semua pelajar berusia 16 dan 17 tahun itu akan menerima suntikan vaksin Pfizer.

Katanya, berdasarkan data jumlah pelajar yang akan menerima vaksinasi, seramai 18,264 adalah pelajar tingkatan empat manakala 18,243 orang lagi merupakan pelajar tingkatan lima.

Pengarah Kesihatan Negeri Terenganu, Datuk Dr. Kasemani Embong

“Jumlah pelajar yang bakal menerima suntikan vaksin ini hanya melibatkan sekolah menengah di bawah Kementerian Pendidikan (KPM) termasuk sekolah menengah agama dan maktab rendah sains Mara (MRSM),” katanya kepada media selepas mengadakan tinjauan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di Pasar Kedai Payang, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bandar Ahmad Shah Muhamed, Datuk Bandar Kuala Terengganu Rozali Salleh dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu Ariffin Abdullah.

Menurut Dr Kasemani, program vaksinasi kepada pelajar tingkatan empat dan lima dijangka siap sebelum sesi persekolahan bermula pada 3 Oktober depan.

Beliau berkata, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) memberi keutamaan kepada pelajar Tingkatan Empat dan Lima sebagai persediaan mereka menduduki peperiksaan.

Selain itu ujarnya, bagi pelajar tingkatan satu dan tiga, pihaknya sedang menunggu kelulusan untuk vaksinasi kumpulan pelajar tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here