DATUK Seri Najib Tun Razak mungkin bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) walaupun beliau telah disabitkan kesalahan rasuah oleh mahkamah dan berdepan dengan pelbagai tuduhan berkaitan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Bekas Perdana Menteri itu berkata demikian dalam wawancara bersama Reuters.

“Mana-mana ahli politik yang mahu memainkan peranan, tentunya ingin menjadi Ahli Parlimen,” katanya apabila ditanya sama ada beliau akan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

Tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib atas kesalahan penyalahgunaan kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang berhubung dana RM42 juta SRC International Sdn Bhd.

Beliau telah mengemukakan rayuan terhadap keputusan itu.

Selain kes SRC, Najib menghadapi beberapa kes mahkamah berhubung dana 1MDB dan Ahli Parlimen Pekan itu telah menolak semua tuduhan tersebut

Dalam wawancara itu, Najib menambah, soal sama ada beliau layak bertanding dalam PRU akan datang adalah rtakluk kepada tafsiran peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

“Ia tertakluk kepada tafsiran dari segi undang-undang, perlembagaan dan apa yang berlaku semasa perbicaraan,” jelasnya.

Barisan Nasional (BN) mencatatkan prestasi terburuk di bawah pimpinan Najib apabila gabungan parti politik yang berkuasa sejak PRU yang pertama itu tumbang di tangan Pakatan Harapan (PH) pada PRU-14.

Ramai pemerhati politik mengaitkan keputusan yang menyaksikan BN hilang kuasa itu berpunca daripada skandal 1MDB yang dikaitkan dengan Najib.

Kegagalan BN dan UMNO menangani persepsi berhubung skandal 1MDB telah menyebabkan rakyat hilang kepercayaan terhadap parti itu.

BN dan UMNO juga dijangka berdepan cabaran getir untuk mempertahankan pengaruhnya dalam PRU-15 berikutan penguasaan kluster mahkamah di peringkat pucuk pimpinan parti.

Selain Najib, antara pemimpin tertinggi BN dan UMNO yang sedang berdepan tuduhan di mahkamah ialah Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Datuk Seri Abdul Azeez Rahim.

Majoriti akar umbi parti mahu perubahan dilakukan dengan mengetengahkan pemimpin yang bersih seperti Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Ahmad Zahid dijangka mengetuai BN dan UMNO dalam misi menghadapi PRU-15 sekiranya parti terbesar orang Melayu itu tidak mengadakan pemilihan dalam masa terdekat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here