Oleh NASRUDIN HASSAN

LEBIH 60 tahun negara kita menyaksikan pertelagahan, pertelingkahan dan pergaduhan politik dalam kalangan umat Islam di bumi tercinta ini.

Khasnya melibatkan UMNO dan PAS. Malah ia merebak sehingga pergaduhan fizikal yang mencetuskan peristiwa Lubuk Merbau, Memali dan lainnya.

Takdir Allah SWT pada 14 September tahun 2019, PAS dan UMNO kembali dapat duduk dalam satu saf lalu memeteraikan piagam Muafakat Nasional. Ia menjadi noktah bersejarah untuk langkah penyatuan umat Islam di Malaysia.

Umum tahu benar bahawa penyatuan ummah itu membawa kepada kekuatan dan kehebatan. Sebagaimana pertelingkahan pula membawa malapetaka dan musibah.

Bukankah Allah SWT sudah menegaskannya dalam al-Quran :

وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

Dan taatlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya, dan janganlah kamu bertelingkah, kelak kamu akan binasa dan hilang kekuatan dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran) sesungguhnya Allah bersama orang yang sabar.

Surah al-Anfaal: 46

PAS PH Muafakat Nasional
NASRUDIN HASSAN

Peristiwa menandatangani piagam Muafakat Nasional itu menyaksikan tumpahnya air mata para pencinta Islam di seluruh negara.

Setelah sekian lama mereka menanti, kini dua musuh tradisi bersalaman dan berpelukan guna menamatkan sengketa umat. Lengan disilang dan tangan saling mendekap tanda mahu menyatu erat

Tidak sedikit harga yang terpaksa dibayar. Bukan setahun dua usaha untuk menyatukan dua kumpulan umat Islam ini dilakukan.

Akhirnya 14 September 2019 menjadi saksi syaitan-syaitan perpecahan menangisi kegagalan mereka.

Kini setelah dua tahun piagam muafakat dimeterai, Muafakat Nasional sedang melalui denai yang sukar dan sulit. Mereka kini sedang diuji dengan kuasa pemerintahan, kedudukan dan pengaruh.

Pelbagai justifikasi mula dicipta untuk membenarkan sikap masing-masing. Jari jemari dibuka kembali untuk saling menuding. Sudah kelihatan rekahan di sana sini. Tentu sahaja fenomena ini membuatkan agen-agen perpecahan menari girang.’

Saya hanya mampu kembali mengingatkan diri dan semua pihak khasnya saf kepimpinan dari kedua pihak, bahawa jangan biarkan Muafakat Nasional ini retak. Jangan biarkan semangat penyatuannya pudar apalagi menyimpan hasrat untuk membubarkannya.

Bersabarlah atas kepayahan dan kesukaran. Maklumlah kita telah lalui lebih 60 tahun tempoh sengketa. Hanya setahun dua ini mahu disuaikan segalanya. Tentu sahaja mengambil masa.

Justeru, “Hargai dan akuilah kelebihan rakan sebagaimana kita menerima dan memaafkan kelemahan kita sendiri.”

Tidak perlu saya leteri perkara yang telah difahami oleh semua mengenai kepentingan menyatukan umat Islam di bumi bertuah ini.

Tinggal lagi kita sering alpa dan leka dengan hasutan syaitan perpecahan dan belitan Iblis yang menipu daya. Sehingga kita mula saling curiga mencurigai antara satu sama lain.

Kita mula rasa kuat dan tidak lagi memerlukan dukungan.

“Aku perlu bangkit atas kekuatan sendiri”, “aku tidak akan biarkan kumpulan aku dijadikan sandaran”, “aku yakin boleh menang tanpa dia” , “dia tidak ikhlas dalam penyatuan” dan 1,001 getusan yang mula memberi isyarat untuk meronta dan merombak ikatan perpaduan.

Masih ada masa untuk perbaiki keadaan. Asal semua dari kalangan kita kembali kepada paksi ajaran agama, bahawa kita diperintah oleh Allah dalam al-Quran (surah asy-Syura ayat 13),

أنْ أَقيمُوا الدِّيْن و لا تَتَفَرَّقُوا فِيْهِ

“Tegakkan agama dan jangan berpecah” padanya.

Insafilah,

Meskipun kita rasa boleh menang sendiri, maka menyatukan itu lebih membesarkan saiz kemenangan. Meskipun kita rasa kuat sendiri, maka menyatukan itu pula menambah kehebatan dan kekuatan.

Lalu apa kewajaran dan dimana kebijaksanaan untuk kita merombak penyatuan yang telah kita usahakan sekian lama.

Boleh jadi mereka yang menatang penyatuan setelah atau pada hari dimeterai ikatan perpaduan itu, kurang menjiwai betapa tingginya harga dan nilai penyatuan dua parti umat Islam di Malaysia ini.

Boleh jadi juga ada yang berkata “tiada siapa yang mahu merombaknya…”

Jika benar begitu, ayuh lakukan sesuatu untuk memperkasakan Muafakat Nasional ini.

Usahakan agar semua parti atau kumpulan umat Islam bersatu dan bersama dengan Muafakat Nasional ke arah membina kekuatan ummah di persada politik tanah air mahupun penguasaan di sektor ekonomi.

Jangan keluarkan kenyataan yang mengeruhkan suasana perpaduan. Begitu juga tulisan atau status di media sosial yang boleh mengundang resah dan kecewa terhadap kedudukan perpaduan umat Islam.

Alangkah indah …….

Penulis ialah Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here