KPMG telah bersetuju dengan penyelesaian bernilai RM333 juta (AS$80 juta) bagi memenuhi semua tuntutan yang berkaitan dengan tanggungjawab fidusiari mereka dalam pengauditan akaun 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk tempoh 2010 hingga 2012.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata, perkembangan itu membuktikan tekad kerajaan untuk meneruskan segala usaha pemulihan terhadap semua pihak yang terlibat dalam 1MDB dan entiti yang berkaitan dengannya.

“Kerajaan Malaysia akan memastikan tindakan sewajarnya diambil terhadap semua individu atau entiti yang terlibat, secara langsung atau tidak langsung, di dalam skim global 1MDB ini,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Menurut beliau, penyelesaian itu akan mengakhiri tuntutan sivil yang difailkan pada 6 Julai lalu terhadap KPMG.

Tengku Zafrul menambah, langkah itu akan mempercepat penyelesaian tersebut yang akan digunakan untuk memenuhi obligasi 1MDB yang tertunggak, dan menjimatkan sumber awam dari segi kewangan dan tempoh masa pengadilan.

“Penyelesaian dengan KPMG, bemilai lebih dari 800 kali ganda fi audit yang diperoleh KPMG, merupakan salah satu penyelesaian berkaitan 1MDB yang terbesar oleh sebuah firma audit di Asia Tenggara.

“Penyelesaian ini tidak akan memberi kesan atau menjejaskan tuntutan Malaysia terhadap individu seperti Jho Low dan pihak lain yang berkaitan dengannya, dan yang masih diburu oleh pihak berkuasa berhubung dengan skandal kewangan 1MDB,” jelasnya.

Beliau berkata, Kementerian Kewangan mengucapkan terima kasih kepada Jabatan Peguam Negara, badan pengawal selia dan agensi penguat kuasa yang terlibat atas usaha mereka dalam mencapai penyelesaian berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here