Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

PEKERJA yang maut tersepit pada jentera ‘spin chiller’ di sebuah kilang memproses produk ayam sejuk beku di Jalan Ayer Hitam, Kluang Sabtu lalu seakan tidak sabar menantikan hari kelahirannya pada 24 Oktober ini.

Menurut kakak mangsa, Rafidah Astopa, 51, adiknya, Arwah Hairizam, 40, amat teruja hingga membulatkan tarikh hari lahirnya di kalendar.

“Kejadian ini berlaku dua minggu sebelum kemalangan yang meragut nyawanya itu. Begitu juga perubahan sikap arwah dapat dilihat, kelakuan adik berubah, dia menjadi lebih pemurah berbelanja pelbagai barangan makanan hingga saya rasa tak sedap hati.

“Adik juga membelikan abah makanan setiap kali pulang dari kerja walaupun tak diminta dan mungkin itulah petanda dia mahu pergi meninggalkan kami,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Tengah Renggam, Kluang, hari ini.

Rafidah berkata, kelakuan adiknya itu turut ditegur bapa mereka, Astopa Md. Nasis, 85, yang berkata arwah seolah-olah membeli bekalan stok ayam mentah seperti mahu membuat kenduri tiga hari sebelum kemalangan berkenaan.

Dia amat terasa dengan kehilangan adik keenam daripada lapan beradik itu yang disifatkan seorang yang lurus tetapi mudah disenangi orang lain kerana suka tersenyum.

“Rakan-rakannya pun memanggilnya senyum sebab arwah memang suka tersenyum dan tidak banyak bercakap malah dia juga menanggung nafkah abah yang sudah uzur dengan memberinya wang belanja setiap bulan,” katanya.

Arwah maut akibat tersepit pada jentera ‘spin chiller’ di sebuah kilang memproses produk ayam sejuk beku di Jalan Ayer Hitam, Kluang, Sabtu lalu

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Kluang, Deputi Superintenden Abdul Razak Abdullah Sani berkata, arwah mengalami kecederaan parah di dada kanan dan leher hingga maut serta merta di lokasi kejadian.

Beliau berkata, allahyarham sebelum itu sedang membersihkan mesin berkenaan sebelum tergelincir ke dalamnya dan cuba diselamatkan rakan sekerja namun tidak berjaya.

“Pada 10.40 pagi Sabtu lalu anggota polis dari Balai Polis Simpang Renggam telah dimaklumkan mengenai kejadian berkenaan dan kematian disahkan oleh penolong pegawai perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang hadir ke tempat kejadian,” katanya.

Punca kejadian ujarnya, disebabkan mangsa tergelincir ke dalam mesin semasa mencuci mesin tersebut dan disedari oleh rakan sekerja yang lain selepas mendengar jeritan mangsa.

“Rakan-rakannya cuba menyelamatkan mangsa namun tidak berjaya dan mayat mangsa kemudian dihantar ke Unit Forensik Hospital Kluang untuk bedah siasat,” katanya ketika dihubungi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here