DALAM titah diraja ketika merasmikan Istiadat Pembukaan Penggal Keempat, Parlimen Ke-14 hari ini, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan penghargaan kepada bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan barisan Kabinet di bawah pentadbirannya dahulu.

Seri Paduka bertitah demikian sebagai tanda menghargai usaha Muhyiddin dan barisan Kabinetnya yang telah menerajui pentadbiran negara mengharungi cabaran pandemik Covid-19 yang getir.

Sememangnya Muhyiddin menggalas tugas dan tanggungjawab yang amat berat sepanjang menyandang jawatan Perdana Menteri mulai 1 Mac 2020 sehingga 21 Ogos lalu.

Beliau mengambil alih pentadbiran kerajaan ketika negara dan rakyat berdepan situasi yang tidak menentu dan suram ekoran krisis pandemik Covid-19 yang meletus di seluruh dunia.

Lebih-lebih lagi, pentadbiran kerajaan sebelum itu di bawah Pakatan Harapan (PH) gagal mengambil langkah konkrit bagi mengekang penularan Covid-19 di peringkat awal.

Segala-galanya berubah dengan drastik sebaik sahaja Muhyiddin mengepalai pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN) di mana pelbagai langkah dan inisiatif dilaksanakan secara sistematik dan bersepadu untuk menangani kesan pandemik.

Jentera pentadbiran kerajaan diperkemaskan dengan pembentukan kluster-kluster yang diketuai menteri kanan bagi memastikan sektor keselamatan, pendidikan, ekonomi dan pembangunan berjalan lancar semasa krisis.

Nasib rakyat yang terkesan juga terbela melalui pelbagai inisiatif kebajikan seperti Bantuan Prihatin Rakyat (BPR), Geran Khas Prihatin (GHP), Program Subsidi Upah, Program Bakul Makanan dan banyak lagi program seumpamanya.

Penguatkuasaan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat melalui Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Pelan Pemulihan Negara (PN) telah berjaya mengawal penularan Covid-19.

Kejayaan pentadbiran Muhyiddin yang paling memberangsangkan adalah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) yang menyaksikan 73.4 peratus populasi dewasa dan 52.5 peratus penduduk Malaysia telah melengkapkan vaksinasi semalam.

Kepantasan program vaksinasi di bawah pentadbiran Muhyiddin menerima pujian dari negara-negara luar malah isteri Perdana Menteri Singapura, Ho Ching pernah menyamakan kadar vaksinasi di negara ini dengan Amerika Syarikat (AS).

Ketika itu, lebih 500,000 dos vaksin diberikan dalam masa sehari di bawah PICK.

Malah, kepantasan program vaksinasi di negara ini turut disentuh oleh Seri Paduka dalam titah diraja hari ini.

Sehubungan itu, tuduhan pihak tertentu kononnya pentadbiran Muhyiddin gagal adalah tidak berasas sama sekali.

Sebaliknya, beliau telah meletakkan penanda aras yang tinggi dalam usaha memerangi Covid-19 di negara ini.

Prestasi cemerlang negara dalam menangani pandemik di bawah kerajaan Keluarga Malaysia pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pasti dapat diteruskan melalui peranan Muhyiddin selaku Pengerusi Majlis Pemulihan Negara.

Rakyat juga amat menghargai sumbangan yang diberikan oleh Muhyiddin selama ini dan bakti yang dicurahkan beliau pasti dikenang sampai bila-bila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here