YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihatkan semua Ahli-ahli Yang Berhormat agar jangan sama sekali meletakkan masa depan negara dan rakyat sebagai taruhan dalam percaturan untuk mencapai agenda tertentu.

Sehubungan itu, Seri Paduka menyeru kepada semua Ahli-ahli Yang Berhormat sekalian untuk mengembalikan fokus kepada usaha memerangi pandemik Covid-19 serta membawa kembali sinar kepada rakyat dan negara.

PANTUN dibaca Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah semasa menyampaikan titah ucapan sempena Istiadat Pembukaan Penggal Keempat Parlimen Ke-14 pada 13 September 2021.

“Semoga Malaysia serta rakyat yang beta kasihi akan terus diberkati dan dianugerahkan oleh Allah subhanahu wata’ala dengan taufik dan hidayah; aman sentosa serta hidup bersatu-padu di bawah lindungan-nya,” titah Seri Paduka.

Al-Sultan Abdullah bertitah demikian dalam Istiadat Pembukaan Penggal Keempat, Parlimen Ke-14 hari ini.

Persidangan kali ini merupakan yang pertama dihadiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebaga Perdana Menteri.

Seri Paduka turut menzahirkan penghargaan kepada bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan barisan ahli Jemaah Menteri yang telah menerajui pentadbiran negara mengharungi cabaran pandemik Covid-19 yang getir.

Di bawah pentadbiran Muhyiddin, kerajaan melaksanakan pelbagai langkah bagi memerangi kesan pandemik itu termasuk pemberian bantuan kepada rakyat yang terjejas serta penguatkuasaan peraturan dan undang-undang bagi mengawal penularan virus.

Pelaksanaan vaksinasi di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang bermula semasa era pentadbiran Muhyiddin juga berjalan sangat lancar sehingga menerima pujian daripada negara-negara lain di seluruh dunia.

Al-Sultan Abdullah bertitah, seperti yang berlaku pada tahun 2020 ekoran peletakan jawatan Perdana Menteri ketujuh, amanah berat untuk memilih dan melantik Perdana Menteri kesembilan telah dilaksanakan dengan berpandu kepada Perlembagaan Persekutuan.

“Selaras dengan konsep raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen; beta telah memberi peluang kepada semua 220 orang ahli-ahli Dewan Rakyat untuk
menamakan menerusi surat akuan seorang ahli Dewan Rakyat yang diberi kepercayaan untuk dilantik sebagai Perdana Menteri.

“Menerusi surat-surat akuan tersebut, beta mendapati seramai 114 ahli Dewan Rakyat telah memberi kepercayaan kepada Yang Amat Berhormat Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Ahli Parlimen Bera.

“Pada 19 Ogos 2021, setelah menerima menghadap semua 114 ahli Dewan Rakyat tersebut, beta telah berpuas hati bahawa kepercayaan yang diberikan kepada Yang Amat Berhormat Ahli Parlimen Bera adalah dengan kerelaan mereka sendiri serta dengan tanpa sebarang paksaan. Jumlah ini adalah merupakan jumlah majoriti yang mencukupi untuk membentuk kerajaan.

“Justeru, selaras dengan Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan, beta telah berkenan untuk melantik Yang Amat Berhormat Datuk Seri Ismail Sabri bin Yaakob sebagai Perdana Menteri Malaysia yang kesembilan,” titah Seri Paduka.

Seri Paduka turut mengingatkan semua pihak bahawa setelah lebih setahun berlalu, negara masih lagi belum bebas sepenuhnya daripada pandemik Covid-19.

Titah Seri Paduka, negara dan rakyat telah terlalu lama dibelenggu dengan masa hadapan yang kelam, bergelut dengan isu kesihatan dan juga kemurungan ekonomi.

“Terlalu ramai rakyat beta yang terkesan dengan penularan pandemik ini. Terlalu ramai juga rakyat beta yang telah kehilangan sumber rezeki.

“Ratusan pucuk surat telah beta terima dari rakyat beta yang merintih penuh duka dengan seribu harapan; agar sinar perubahan dapat mereka kecapi dengan segera bagi menerus-kan kehidupan seharian seperti biasa,” titah Seri Paduka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here