Oleh RIZQI ZABIDI

POLIS akan melakukan pemantauan secara menyeluruh di Langkawi bagi memastikan kalangan pengunjung tidak mengabaikan prosedur operasi standard (SOP) apabila bercuti di pulau legenda itu bermula, 16 September depan.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, bagi memastikan perkara itu diberi perhatian, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Langkawi turut dijangka akan menambah keanggotaan terutamanya melibatkan pasukan pemantau.

“Walaupun Langkawi dibuka secara gelembung pelancongan, semua pengunjung tetap perlu mematuhi SOP ditetapkan.

“Pemantauan akan dijalankan secara menyeluruh termasuk di jeti dan lapangan terbang. Selain itu para pelancong yang datang dari jalan darat diingatkan supaya memohon kebenaran polis terlebih dulu untuk urusan rentas negeri dan melalui sekatan jalan raya (SJR),” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar ketika melakukan tinjaudan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan di dua zon mukim Kuala Kedah, hari ini.

Sebelum itu, Mazlan dengan diiringi Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat turut berkunjung ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Yan bagi menyampaikan wakalah zakat PDRM kepada warga kerja IPD Yan serta pesara polis yang terjejas dengan tragedi kepada air di Yan, bulan lalu.

Sementara itu katanya, hampir 100 peratus daripada pegawai dan anggota polis ketika ini sudah pun melengkapkan suntikan vaksin Covid-19.

Menurutnya, individu yang masih belum menerima suntikan itu setakat ini disahkan memiliki surat dari doktor mengatakan mereka mengalami alahan atau masalah kesihatan lain.

“Selain itu ada juga yang masih belum melengkapkan vaksin berikutan tarikh janji temu tidak sesuai.

“Bagaimanapun saya yakin, kita tak ada masalah untuk melengkapkan dua dos vaksin dalam kalangan pegawai dan anggota polis,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here