Oleh MOHD LAZIM ENDUT

TAKTIK menukar nombor asal pendaftaran bot di samping menangkap ikan bersama kelompok nelayan tempatan merupakan helah terbaharu nelayan Vietnam yang menceroboh perairan negara.

Bagaimanapun, taktik yang bertujuan untuk mengabui mata pihak berkuasa itu akhirnya berjaya dikesan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) ketika membuat rondaan mengawal perairan negara.

Sewaktu membuat rondaan, Jumaat lalu APMM Kelantan berjaya menahan lapan nelayan warga Vietnam berusia antara 23 hingga 46 tahun sewaktu sedang mencuri hasil negara di Muara Tok Bali, Pasir Puteh, Kelantan.

Menurut Pengarah APMM Kelantan, Kepten Maritim Syed Nor Adli Syed Ab Rahman, dalam kejasian itu pihaknya turut merampas bot, peralatan menangkap ikan, 500 kilogram hasil ikan dan 4,000 liter diesel bernilai keseluruhan RM1.5 juta.

Menurut beliau, kegiatan nelayan asing itu mula dikesan pada pukul 2.20 petang, di mana mereka cuba menempatkan bot dalam kalangan kelompok nelayan tempatan.

Ketika itu katanya, terdapat hampir 30 buah bot berada di lokasi tersebut di mana bot nelayan asing itu mudah dikenali kerana bentuk struktur fizikalnya berbeza, menyerupai bot nelayan Vietnam.

“Apabila forensik awal dilakukan pada bot itu turut menemukan kesan nombor pendaftaran negara asal yang dipadamkan dengan cat putih.

“Selain itu, timbul kekeliruan apabila zon kebenaran penangkapan ikan adalah Zon B tetapi bot yang ditahan mempamerkan lesen bagi penangkapan ikan di Zon C,” katanya pada sidang media di Jeti Maritim Kelantan di Tok Bali, Pasir Puteh, hari ini.

Syed Nor Adli memberitahu, setelah pemeriksaan ke atas kru bot mendapati tujuh orang mempunyai pasport sebagai dokumen pengenalan diri, manakala seorang tiada sebarang pengenalan.

Beliau berkata, pihaknya yakin nelayan tersebut tidak mendaratkan ikan di mana-mana jeti perikanan dalam negara kerana semakan ke atas GPS bot itu menunjukkan sejarah perjalanan hanyalah sekitar Vietnam.

Katanya, semua tahanan dan rampasan dibawa ke jeti untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Perikanan 1985.

“Kita mengesyaki penahanan dua bot nelayan asing pada 7 September lalu, ada kaitan dengan kes terbaharu ini kerana berdasarkan modus operandi sama iaitu dengan memadamkan nombor pendaftaran asal,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here