Kerajaan dan Pakatan Harapan (PH) akan mencatat sejarah baharu dalam dunia politik tanah air dengan memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik, esok.

Kenyataan penuh berhubung usaha mengembalikan kestabilan politik negara itu adalah seperti berikut:

Setelah mengadakan beberapa pusingan rundingan, wakil-wakil pihak kerajaan dan PH pada hari ini telah memuktamadkan sebuah MoU di antara kerajaan Persekutuan dan PH.

Semua pihak telah bersetuju bahawa MoU ini adalah untuk mengembalikan kestabilan politik negara demi menangani wabak Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara melalui pedekatan kerjasama secara dwipartisan.

Dengan persefahaman ini, tumpuan dan keutamaan akan diberikan oleh kedua-dua pihak kepada landskap politik yang baharu melalui inisiatif-inisiatif transformasi dan pembaharuan terhadap tata kelola pentadbiran kerajaan, khususnya memperkasakan peranan institusi parlimen.

Kedua-dua pihak juga bersetuju untuk mendedahkan sepenuhnya MoU ini kepada umum sebagai komitmen terhadap keterbukaan penuh dan kebertanggungjawaban.

Sesuai dengan semangat ini dan komitmen untuk menterjemahkannya, maka kedua-dua pihak bersetuju untuk menandatangani persefahaman ini pada hari esok, 13 September 2021 pukul 5 petang bertempat di Dewan Bankuet, Parlimen Malaysia yang akan disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersama ketua-ketua parti PH iaitu Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu dan Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu, Datuk Seri Wilfred Madius Tangau.

Wakil kerajaan: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin; Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar; Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Wakil PH: Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail; Timbalan Presiden Amanah, Datuk Seri Salahuddin Ayub; Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke Siew Fook; Timbalan Pengerusi DAP, Gobind Singh Deo; Ketua Penerangan PKR, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin
dan Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here