Oleh DR ANUAR AHMAD

TAHNIAH diucapkan kepada Menteri Kanan Pendidkan, Datuk Dr Radzi Jidin dan pasukan Kementerian Pendidikan (KPM) yang telah membentangkan satu pelan pembukaan sekolah yang menyeluruh, teratur dan mencakupi sebahagian besar hal ehwal operasi pembukaan sekolah secara berperingkat bermula 3 Oktober nanti.

Beberapa ketetapan yang dibuat dilihat telah dapat meringankan bebanan ibubapa seperti tidak ada keperluan memakai uniform sekolah dan ibu bapa juga mempunyai pilihan sama ada untuk menghantar anak-anak ke sekolah atau sebaliknya.

Begitu juga pemakluman berkaitan kadar vaksinasi guru dan pekerja sekolah yang telah melebihi 90 peratus pasti akan menenangkan kebimbangan ibu bapa.

Umumnya, pelan ini dilihat lebih baik dan lebih bersedia berbanding pelan pembukaan sekolah pada bulan April 2021 yang lalu.

Antara perkara utama yang telah diperkenalkan dalam pelan ini adalah sistem penggiliran kehadiran murid-murid bagi tujuan mengehadkan hanya 50 peratus sahaja murid hadir pada satu-satu masa ke sekolah.

Walau bagaimanapun, pendekatan memecahkan kelas kepada dua kumpulan murid dilihat akan menambahkan beban tugas pengajaran guru.

Ini pastinya akan menimbulkan kekangan kepada para guru untuk merancang pembelajaran dan memastikan silibus mata pelajaran dapat diselesaikan.

Kaedah penggiliran yang lebih sesuai adalah dengan membenarkan murid-murid datang ke sekolah mengikut tahun atau tingkatan.

Misalnya hanya murid tingkatan empat dan tingkatan lima sahaja hadir pada minggu pertama manakala pelajar tingkatan satu hingga tiga dibenarkan hadir pada minggu yang kedua.

Penyusunan semula fizikal kelas boleh dilakukan untuk memastikan penjarakkan fizikal dan prosedur operasi standard (SOP) dapat dipatuhi.

Menteri Kanan Pendidikan juga tidak menjelaskan tentang keputusan terkini berkaitan program vaksinasi murid-murid sama ada akan diberikan keutamaan kepada murid kelas peperiksaan.

Ini sebenarnya adalah persoalan pokok yang dinantikan oleh para ibu bapa. Tanpa vaksinasi lengkap, para ibu bapa pasti akan keberatan untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah bermula 3 Oktober nanti.

Penulis ialah Pensyarah Pusat Kajian Pendidikan dan Kesejahteraan Komuniti, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here