KEMENTERIAN Wilayah Persekutuan menerusi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) terus komited memastikan hasil produk pertanian kebun bandar Hijrah Warrior dipasarkan secara sistematik kepada orang ramai melalui pelaksanaan Hijrah Warrior Mart.

Menurut kementerian itu, premis tersebut akan dijadikan hab keusahawanan sosial oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi membolehkan golongan sasar terlibat secara langsung dalam sektor peruncitan dengan bekerja sebagai usahawan peruncitan.

Sebagai permulaan, gerai berkenaan akan memberikan tumpuan kepada penjualan hasil produk daripada Hiliran Anjung Kelana.

“Gerai Hijrah Warrior Mart pertama akan dibuka di Teratak Muhibbah 1, Taman Desa, Kuala Lumpur yang akan beroperasi dari pukul 9 pagi hingga 9 malam.

“Seramai empat orang gelandangan akan berkerja mengikut syif (dua orang bagi setiap syif) dengan gaji minimum sebanyak RM1,200 dan turut disediakan tempat penginapan percuma.

“Di samping itu, peserta program ini juga diberi pendedahan khusus mengenai pengurusan perniagaan secara fizikal dan dalam talian yang membolehkan orang ramai membeli produk-produk Hijrah Warrior Mart dengan lebih mudah,” kata Kementerian Wilayah Persekutuan dalam kenyataan media, hari ini.

Sebagai kepelbagaian hasil produktiviti kebun Hijrah Warrior, jenis tanaman akan diperluaskan kepada penanaman pokok-pokok buah-buahan hybrid jangka masa pendek seperti pokok pisang, nenas, buah naga atau jambu pink guava.

Kementerian Wilayah Persekutuan telah mengenal pasti kawasan kebun bersebelahan banggunan kosong Sekolah Kebangsaan (SK) Danau Perdana dengan keluasan 3.3 ekar yang akan menjadi nilai tambah kepada inisiatif ini.

“Kementerian turut merancang untuk memperluaskan konsep Hijrah Warrior Mart ke semua Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA) DBKL pada masa akan datang di samping membuka peluang untuk orang ramai membeli produk-produk Hijrah Warrior Mart secara dalam talian.

“Pada waktu sama, pemegang taruh yang terlibat akan turut bersama memainkan peranan dalam membantu mempromosikan produk-produk Hijrah Warrior Mart,” jelas kementerian berkenaan.

Kementerian Wilayah Persekutuan berharap agar pelaksanaan program tersebut akan menjadi penyelesaian menyeluruhan terhadap isu gelandangan di Wilayah Persekutuan.

“Di samping menjadi satu titik perubahan dalam kehidupan gelandangan ini supaya mereka dapat keluar daripada kehidupan bergelandangan dan menjadi seorang usahawan yang berjaya dalam Keluarga Malaysia untuk membaiki kualiti kehidupan ke arah yang lebih baik pada masa hadapan,” kata Kementerian Wilayah Persekutuan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here