Susunan ABU UBAIDILLAH RAHMAN

AKIBAT terlalu degil dan pentingkan diri, seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara lima tahun kerana melanggar peraturan kuarantin Covid-19 yang ketat di Vietnam dan menyebarkan virus kepada orang lain.

Le Van Tri, 28 tahun, didapati bersalah oleh Mahkamah Rakyat wilayah Ca Mau kerana ‘menyebarkan penyakit berjangkit berbahaya’, lapor Vietnam News Agency (VNA).

Vietnam adalah antara negara yang berjaya menangani wabak Covid-19 melalui saringan besar-besaran bersasar, pengesanan kontak yang agresif, sekatan di sempadan dan kuarantin ketat.

Namun, kluster-kluster baharu jangkitan sejak lewat April telah mencemarkan rekod baiknya.

“Tung kembali ke Ca Mau dari Bandar Ho Chi Minh … dan melanggar peraturan kuarantin 21 hari,” kata agensi berita itu, menurut laporan Reuters.

Akibatnya, lapan orang dijangkiti dan salah seorangnya meninggal dunia setelah sebulan dirawat.

Ca Mau, wilayah paling selatan Vietnam hanya melaporkan 191 kes dan dua kematian sejak wabak mula melanda, jauh lebih rendah daripada hampir 260,000 kes dan 10,685 kematian di Bandar Ho Chi Minh.

Vietnam sedang memerangi wabak Covid-19 yang semakin buruk dengan lebih 536,000 orang dijangkiti dan 13,385 terkorban, sebahagian besarnya dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Dua individu lain telah dijatuhi hukuman penjara tertangguh masing-masing selama 18 bulan dan dua tahun atas tuduhan yang sama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here