ANAK bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Datuk Mohamad Nizar, telah merekodkan perintah persetujuan dengan Suruhanjaya Khas Cukai Pendapatan (SCIT) berhubung pembayaran dalam kes tunggakan cukai sebanyak RM13.16 juta.

Susulan itu, Mohamad Nizar, 43, yang juga ahli perniagaan, akan menarik balik rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi yang memberikan penghakiman terus dalam saman tuntutan cukai terhadapnya oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Peguam Muhammad Farhan Muhammad Shafee, yang mewakili Mohamad Nizar, mengesahkan perkara itu ketika dihubungi BERNAMA.

Seorang lagi peguam Mohamad Nizar iaitu Wee Yeong Kang berkata perintah persetujuan itu direkodkan di hadapan SCIT pada 26 Ogos lalu.

Beliau berkata, perintah persetujuan itu adalah berkaitan taksiran cukai tambahan bagi tahun 2011 hingga 2017 termasuk faedah 10 peratus dan penalti lima peratus yang berjumlah RM13,159,821.94.

“Beliau (Mohamad Nizar) akan menarik balik rayuannya di Mahkamah Rayuan. Kami telah meng-e-melkan notis untuk tidak meneruskan kepada cawangan litigasi LHDN di Kuala Lumpur hari ini dan akan memfailkan notis itu sebaik ia dipersetujui oleh cawangan litigasi LHDN,” katanya ketika dihubungi.

Perkara itu disebut ketika pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan Mariam Hasanah Othman hari ini.

Wee hadir bagi pihak Mohamad Nizar manakala LHDN diwakili Peguam Kanan Hasil Muhammad Nabil Abdul Halim.

Wee juga berkata pengurusan kes seterusnya telah ditetapkan pada 9 September untuk kemas kini berhubung status notis untuk tidak meneruskan rayuan itu.

Pada 7 Ogos tahun lalu, Mahkamah Tinggi Shah Alam membenarkan permohonan LHDN untuk mendapatkan penghakiman terus terhadap Mohamad Nizar dan memerintahkan beliau untuk membayar tunggakan taksiran cukai dari 2011 hingga 2017 sebanyak RM13.16 juta.

Mohamad Nizar kemudian memfailkan rayuan terhadap keputusan itu.

Penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan sesuatu kes yang didengar melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi pada perbicaraan.

Dalam penghakimannya, Pesuruhjaya Kehakiman Julie Lack Abdullah memutuskan bahawa isu yang dibangkitkan oleh Mohamad Nizar tidak mempunyai merit dan tidak mempunyai asas untuk dibicarakan.

Beliau berpendapat bahawa pembayar cukai perlu membayar cukainya dulu tanpa menghiraukan rasa tidak puas hati dengan jumlah itu atau atas apa alasan sekali pun.

Pada 31 Mei lalu, Mohamad Nizar bersetuju menyelesaikan tunggakan cukainya kepada LHDN.– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here