MAYAT Lans Koperal Mohamad Azrin Mat Isa yang dikhuatiri lemas semasa menjalani latihan taktikal Eksesais Para predator di Kampung Batu Bor, Bera, dijumpai terapung di tebing Sungai Pahang pagi ini.

Jasad mangsa berusia 27 tahun itu, ditemui kira-kira pukul 7.55 pagi dalam keadaan lengkap berpakaian di tebing Kampung Serengkam, daerah Maran, kira-kira 40 kilometer daripada lokasi dia dilaporkan lemas.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Negeri Pahang, Ismail Abdul Ghani berkata, mayat Mohamad Azrin dijumpai orang awam yang turut terbabit dalam operasi mencari mangsa.

Katanya, jasad mangsa kemudian dibawa ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAS), Temerloh,” katanya hari ini.

Operasi mencari dan menyelamat mangsa yang masuk hari keempat membabitkan seramai 141 anggota bomba dan penyelamat, Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, nelayan dan unit amal.

Nor Aqila Syafiqa Safuan (kiri) isteri Allahyarham Lans Koperal Mohamad Azrin

Sebanyak 30 buat bot digunakan dalam operasi mencari dan menyelamat itu.

Mohamad Azrin hilang selepas terjatuh ke Sungai Pahang ketika cuba menyeberangi sungai itu ketika menjalani latihan, Ahad lalu.

Dalam kejadian kira-kira 4.40 petang itu mangsa yang merupakan anggota 10 Briged Para sedang melaksanakan fasa latihan taktikal menyeberangi sungai.

Petang semalam, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mencemar duli meninjau dan menyertai operasi pencarian mangsa.

Sementara itu, Sel Perhubungan Raya Tentera Darat dalam kenyataan memaklumkan pihaknya menerima maklumat mengenai penemuan jenazah Lans Koperal Mohamad Azrin oleh penduduk kampung

“TDM menzahirkan ucapan takziah buat isteri mangsa, Nor Aqila Syafiqa Safuan, 23 serta seluruh ahli keluarganya dan akan menghulurkan bantuan sewajarnya dari segala aspek dalam memastikan kebajikan keluarga itu.

“Perkembangan berkenaan pengurusan jenazah Allahyarham Lans Koperal Mohamad Azrin akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. TDM turut berharap agar masyarakat tidak menyebarkan gambar-gambar penemuan jasad Allahyarham,” menurut kenyataan itu. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here