Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SAMBUTAN Hari Kebangsaan 2021 di Dataran Pahlawan Negara, Putrajaya hari ini tetap menyerlahkan jiwa patriotisme yang jitu dalam semangat Keluarga Malaysia yang disambut dalam persekitaran norma baharu ekoran pandemik Covid-19 buat tahun kedua.

‘Malaysia Prihatin’ menjadi tema sambutan kali ini diisi dengan aturcara serta persembahan yang sarat dengan elemen patriotisme, disusun dengan rapi bersesuaian dengan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) serta boleh ditonton secara fizikal oleh hadirin yang terhad atau diikuti secara langsung melalui kaca televisyen atau secara maya.

Dengan ketibaan tetamu di Dataran Pahlawan Negara termasuk menteri-menteri Kabinet berlatar belakangkan pelbagai lagu patrotik, klip video Keluarga Malaysia yang menampilkan lirik ciptaan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa turut ditayangkan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyertai sambutan itu secara maya kerana sedang menjalani kuarantin kendiri setelah disahkan kontak rapat pesakit Covid-19.

Aturcara sambutan Hari Kebangsaan 2021 itu bermula jam 8 pagi dengan tiga anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) menaikkan Jalur Gemilang diiringi Lagu Negaraku.

Ismail Sabri dan isteri Datin Seri Muhaini Zainal Abidin dalam siaran secara maya turut dilihat berdiri ketika lagu Negaraku berkumandang.

Usai acara tersebut, ikrar Rukun Negara dibacakan dengan diakhiri laungan ‘Merdeka’ sebanyak tujuh kali yang disempurnakan oleh tujuh petugas barisan hadapan.

Bacaan ikrar itu diketuai wakil dari Kementerian Pendidikan iaitu Luqman AlHakim Mohd. Tamyes selain anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Kementerian Kesihatan (KKM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) serta Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here