Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SERAMAI 418 Orang Asli di seluruh Johor dikesan positif Covid-19 dan mencatatkan empat kematian sejak pandemik Covid-19 melanda sehingga 24 Ogos lalu.

Ahli Dewan Negara (Senator Orang Asli Semenangjung), Datuk Isa Ab. Hamid berkata, jangkitan itu melibatkan 27 kampung Orang Asli di seluruh Johor yang membabitkan 12 kawasan Parlimen.

Beliau memberitahu, kawasan Parlimen itu melibatkan Iskandar Puteri, Pontian, Pengerang, Muar, Batu Pahat, Ledang, Pagoh, Labis, Mersing, Sembrong dan Tenggara dengan terbaharu melibatkan Kampung Orang Asli Kuala Masai, Pasir Gudang dikesan pada 25 Ogos lalu.

“Paling ramai Orang Asli positif melibatkan 235 orang di Kampung Orang Asli Kuala Masai diikuti 88 orang di Kampung Orang Asli Peta, Endau, Mersing dikesan pada 18 Ogos lalu dan 17 orang di Kampung Orang Asli Sungai Layau di Penawar, Pengerang dikesan pada 1 Ogos lalu.

“Selain itu 11 orang dari Kampung Orang Asli Selai, Bekok, Labis dikesan pada 16 Ogos lalu selain enam orang masing-masing dari Kampung Orang Asli di Kampung Simpang Arang, Iskandar Puteri serta Kampung Orang Asli Punan di Endau, Mersing dikesan pada 15 Ogos lalu,” katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, empat kes kematian melibatkan Orang Asli yang didapati positif berlaku di Kampung Sungai Layau dikesan pada 1,3 dan 5 Ogos lalu dan mereka adalah satu keluarga.

Menurutnya, hanya Kampung Orang Asli Kuala Masai dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) pada 25 Ogos lalu manakala Kampung Orang Asli Peta tidak dikenakan PKPD walaupun 88 penduduknya positif pada 20 Ogos lalu.

Isa berkata, sehingga kini seramai 4,020 Orang Asli sudah menerima dos pertama manakala 1,759 lagi sudah menerima dos kedua sementara7,866 masih belum divaksin dengan 5,523 sudah setuju untuk divaksin dan 1,651 tidak setuju divaksin.

Katanya, Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) dan pihak berkaitan sudah mengedarkan 8,219 borang suntikan vaksin di semua kampung Orang Asli di negeri ini dan setakat ini 7,174 borang sudah dikembalikan.

“Ketika ini Jakoa dan pihak berkaitan akan memberi tumpuan untuk proses vaksinasi kepada Orang Asli namun usaha ini kita lihat masih perlahan. Selain itu juga terdapat Orang Asli tidak menyedari kepentingan vaksin,” katanya.

Tambahnya, ini kerana ada dalam kalangan mereka percaya mempunyai imunisasi kerana minum air Tongkat Ali atau air ketum sekali gus mempunyai persepsi tidak perlukan vaksinasi.

“Lagipun kebanyakan kampung Orang Asli di Johor tidak jauh dari Pusat Pemberian Vaksin (PPV), tidak seperti di Perak yang perlu naik kenderaan pacuan empat roda selama empat atau lima jam sejauh 40 hingga 80 kilometer untuk ke PPV,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here