PAS mengingatkan pemimpin parti itu yang dilantik sebagai anggota Kabinet adalah khadam untuk melaksanakan tanggungjawab dan amanah kepada rakyat.

Mursyidul Am PAS, Datuk Hashim Jasin menegaskan, prinsip itu mesti dipegang bersungguh-sungguh bagi melaksanakan tugas dengan penuh ikhlas dan bertanggungjawab supaya dapat memberikan khidmat yang cemerlang kepada masyarakat.

Beliau berkata, walaupun bilangan menteri dan timbalan menteri dari parti itu tidak seberapa serta tidak memiliki kuasa yang banyak, namun diyakini mampu melaksakan tugas seperti yang dituntut oleh agama.

“Dalam Islam, pemimpin adalah khadam kepada rakyat. Jadi, untuk melaksanakan tanggungjawab kita kepada rakyat yang dipimpin, kita perlu kepada kuasa dan saya yakin barisan Kabinet yang terdiri daripada pemimpin dan ahli PAS mampu untuk seberapa boleh, semampu yang ada, untuk melaksanakan tanggungjawab mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam rakaman amanatnya kepada Jemaah Menteri dari PAS yang dikongsikan oleh laman Facebook rasmi PAS hari ini.

Kuota PAS kekal dengan tiga menteri dan lima timbalan menteri, namun, portfolio milik PAS telah bertukar dari KPPK kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) apabila Naib Presiden PAS, Senator Idris Ahmad dilantik menggantikan Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, yang digugurkan daripada senarai Kabinet kali ini.

Ketua Dewan Ulama Pas, Dr. Nik Muhammad Zawawi Salleh sebagai Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan II.

Antara menteri dan timbalan menteri PAS yang masih kekal ialah Timbalan Presiden, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (Menteri Alam Sekitar dan Air); Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary; Timbalan Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat, Datuk Siti Zailah Mohd. Yusoff; Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Awang Hashim dan Timbalan Menteri Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Amzad Mohamed @ Hashim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here