RAHIMI MOHAMAD

STATISTIK terkini menunjukkan kira-kira 53,908 isi rumah di Johor berada dalam kategori miskin mutlak iaitu pendapatan mereka adalah lebih rendah daripada nilai Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK).

Perkara tersebut didedahkan Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad yang berkata, keadaan itu membuatkan golongan berkenaan sukar menampung kos keperluan asas seperti makanan, pakaian dan tempat berteduh.

“Berikut merupakan hakikat yang amat pahit untuk kita terima. Hasil daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bersilih ganti, ramai antara isi rumah di Johor sebenarnya telah terjerumus ke dalam kemiskinan.

“Oleh itu, cukuplah saya menyatakan bahawa cabaran utama Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) adalah untuk mengagihkan kekayaan bagi merapatkan jurang kesenjangan ekonomi dalam kalangan masyarakat bandar yang memerlukan pendekatan lebih spesifik dan inklusif daripada sebelumnya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis pelantikan dan angkat sumpah Datuk Bandar Johor Bahru ke-13, Datuk Noorazam Osman di Menara MBJB, di sini hari ini.

Sehubungan itu, Hasni berkata, Belanjawan Johor 2022 akan menekankan elemen pengupayaan golongan memerlukan dalam kesemua 12 Agenda Kebajikan, Pemberdayaan dan Keberhasilan.

“Diharapkan agar pihak-pihak berkuasa tempatan (PBT) terutama MBJB berupaya menawar dan melaksana dasar dan inisiatif mengikut kesesuaian kawasan pentadbiran masing-masing.

“Suka untuk saya ingatkan bahawa ukuran kepada prestasi sesebuah PBT tidak harus disandarkan kepada jumlah kutipan cukai dan simpanan kekayaan semata-mata,

“Tetapi dalam konteks semasa, prestasi sesebuah PBT juga harus diukur dengan mengambil kira program pembasmian kemiskinan dan pemberdayaan masyarakat yang dilakukan mengikut kesesuian di kawasan masing-masing,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here