Mohd Lazim Endut

SEBUAH lagi Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) akan dibuka di Terengganu dalam tempoh terdekat ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dr. Alias Razak memberitahu, ia bertujuan menampung jumlah pesakit ekoran berlakunya peningkatan kes positif Covid-19 di negeri ini.

Keadaan di dalam Stadium Negeri yang bakal dijadikan sebagi Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) dalam masa terdekat ini.

Menurut Dr. Alias, PKRC yang bakal beroperasi di Stadium Negeri dengan kapasiti 400 katil adalah sebagai persiapan awal dalam menangani kes yang memerlukan bantuan oksigen.

Setakat ini katanya, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) sedang berusaha membuka PKRC Stadium Negeri bukan kerana PKRC sedia ada sudah penuh, tetapi ia adalah sebagai persiapan awal bagi menghadapi kes pesakit memerlukan bantuan oksigen.

“JKNT memerlukan fasiliti sesuai untuk menambah kapasiti katil yang boleh digunakan untuk bantuan oksigen (pesakit kategori 4) kepada 400 katil, berbanding sekarang hanya 267 katil,” katanya.

Dr. Alias berkata, Stadium Negeri merupakan pilihan terbaik kerana pelbagai kelebihan yang ada dan pembukaan PKRC baharu itu akan diketuai Pegawai Daerah Kuala Terengganu dibantu pelbagai agensi lain.

Malah katanya, lokasi stadium itu hanya terletak berhadapan dengan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), memudahkan urusan jika diperlukan selain mampu memuatkan lebih ramai pesakit.

“Selain itu, stadium ini juga ada kemudahan tempat letak kenderaan, bilik untuk kegunaan kakitangan kesihatan dan bukan kesihatan selain petugas dapat memantau pesakit dengan lebih jelas kerana dapat melihat pesakit sepanjang masa,” ujarnya.

Dr.Alias memberitahu, Terengganu setakat ini mempunyai tujuh PKRC yang mampu memuatkan 3,193 pesakit dalam satu masa dengan melibatkan penggunaan katil sekitar 65 peratus.

Tujuh PKRC itu ujarnya ialah Institut Pendidikan Guru Sultan Mizan di Besut, Universiti Teknologi MARA Kuala Terengganu, Kem Wawasan Besut, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia di Kuala Terengganu, Penjara Marang dan Kolej Kemahiran Tinggi MARA Kemaman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here