AHLI Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dijangka dilantik sebagai Perdana Menteri Ke-9 selepas memperolehi sokongan majoriti ahli Parlimen yang diputuskan melalui surat akuan ahli-ahli Parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong hari ini.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu berjaya memperolehi sokongan mengatasi Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan mengesahkan 114 ahli Parlimen yang menyokong Ismail Sabri akan mengadakan perjumpaan dengan Yang di-Pertuan Agong bagi mengesahkan surat akuan mereka.

‘Hanya kumpulan yang menang sahaja dijemput untuk pengesahan sokongan sekali lagi di Istana Negara. Ini bererti Ismail Sabri dengan izin Allah adalah calon Perdana Menteri yang menang,’’ katanya

Ismail Sabri mendapat sokongan padu parti-parti dalam Perikatan Nasional (PN) iaitu Bersatu, PBS dan Star serta komponen Barisan Nasional (BN) iaitu UMNO, MCA dan MIC. Turut menyokong Naib Presiden UMNO itu ialah empat ahli Parlimen Bebas.

Bagaimanapun  jumlah sokongan yang diterima oleh Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan tidak diketahui.

Pelantikan Ismail Sabri sekaligus menamatkan teka teki siapakah yang akan menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Ke-8, pada Isnin lalu selepas kehilangan majoriti sokongan ahli-ahli Dewan Rakyat.

Kejayaan Ismail Sabri sememangnya sudah diduga selepas kesemua ahli Parlimen UMNO memberi sokongan kepada beliau. Ia memandangkan jika walaupun Anwar mendapat sokongan kesemua ahli Parlimen pembangkang termasuk daripada Pejuang, Warisan, MUDA dan Bebas ia masih mencukupi untuk mendapat sokongan daripada 111 daripada 220 ahli Dewan Rakyat.

Namun begitu seperti mana dititahkan oleh Yang di-Pertuan Agong semalam, Perdana Menteri yang baharu perlu segera mengemukakan usul undi percaya di Dewan Rakyat untuk mengabsahkan mendapat kepercayaan majoriti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here