TERENGGANU sedang berusaha untuk mempergiatkan semula industri pelancongan negeri yang semakin malap ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikenakan di seluruh negara akibat penularan wabak Covid-19.

Justeru, bagi memulihkan semula industri tersebut, kerajaan negeri akan melaksanakan beberapa strategi tertentu dengan pendekatan secara berhati-hati.

Atiffin Deraman

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital negeri, Atiffin Deraman memberitahu, antaranya termasuklah cadangan memperkenalkan aplikasi teknologi kecerdasan buatan (AI) Kesihatan dikenali sebagai Al Batuk.

Menurut Ariffin, buat masa ini pihaknya sedang menguji aplikasi berkenaan sebelum ia dilaksanakan kelak.

Katanya, pendekatan itu perlu kerana berdasarkan kajian, kes penularan Covid-19 di negeri ini kebanyakan berpunca daripada aktiviti rentas negeri.

“Oleh itu, kita akan gunakan aplikasi AI Batuk di setiap pintu sempadan negeri bagi mengesan tahap kesihatan semua individu yang ingin melancong ke Terengganu.

“Jika ada yang positif, individu terbabit perlu membuat rawatan terus ke fasiliti kesihatan berdekatan.

“Ini adalah antara usaha kerajaan negeri dalam mengekang penularan wabak ini dari luar, sekali gus ia mampu meningkatkan kepercayaan orang ramai untuk melancong ke sini,” ujarnya di Kuala Terengganu hari ini.

Ariffin berkata, kebanyakan penggiat industri pelancongan di pulau-pulau peranginan dan Tasik Kenyir ingin membuat persediaan lebih rapi di premis masing-masing dengan mengambil kira pelbagai aspek Prosedur Operasi Standard (SOP).

Malah katanya, ada pemilik premis maklumkan mereka mahukan setiap pelancong yang datang ke negeri mesti terlebih dahulu membuat ujian calitan.

Beliau berkata, ia sebagai langkah berhati-hati kerana tidak mahu risiko premis ditutup selepas beroperasi kelak.

“Begitu juga dengan pemantauan di jeti-jeti pelancongan, mereka mahukan penguat kuasa setiap daerah agar mengetatkan SOP ke atas setiap pelancong termasuk memastikan bilangan individu dalam bot mesti mengikut kuota dibenarkan,” katanya.

Sementara itu, Ariffin bekata, kerajaan negeri juga akan terus meningkatkan program vaksinasi ke atas semua pengusaha dan pekerja pelancongan di negeri ini bagi meyakinkan orang ramai datang bercuti, sekaligus merancakkan kembali industri pelancongan domestik.

“Orang ramai perlu diberi keyakinan bahawa semua penggiat industri ini telah menerima suntikan dos lengkap dan SOP ketat dikenakan pihak penguat kuasa bagi memastikan aktiviti pelancongan tidak menjadi punca wujudnya kluster baharu,”ujar beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here