YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah, Perdana Menteri yang bakal dilantik oleh Seri Paduka menurut Perkara 40(2)(a) dan 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan hendaklah secepat mungkin mengemukakan usul undi percaya di Dewan Rakyat untuk mengabsahkan beliau mendapat kepercayaan majoriti Ahli Parlimen.

Titah itu terkandung dalam kenyataan media yang dikeluarkan oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin hari ini.

“Dalam hal ini, baginda selanjutnya bertitah bahawa selaku Ketua Utama Negara, baginda akan cuba sedaya upaya untuk menyempurnakan tanggungjawab seorang Raja Berperlembagaan berteraskan keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang.

“Seri Paduka Baginda akan mempengerusikan Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu bagi membincangkan isu-isu semasa yang dijadualkan pada 20 Ogos 2021 (Jumaat),” jelas kenyataan tersebut.

Semalam, Al-Sultan Abdullah dan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menghadap ketua-ketua dan wakil parti-parti politik utama di Istana Negara.

Dengan titah Seri Paduka, Sultan Nazrin telah disembah silakan turut berangkat hadir semasa sesi menghadap tersebut atas kapasiti baginda sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong.

Turut hadir dalam sesi menghadap tersebut ialah Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali; Yang di-Pertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim; Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun dan Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun.

Sesi menghadap bersama ketua-ketua dan wakil parti-parti politik utama terdiri daripada UMNO, DAP, PKR, Bersatu, PAS, Amanah, Warisan dan Pejuang telah berlangsung lebih 90 minit bermula dari pukul 2.30 petang.

Terdahulu, Seri Paduka B turut berkenan menerima menghadap secara maya pada pukul 1.40 petang komponen-komponen parti Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Seri Paduka telah menzahirkan bahawa baginda dan Sulltan Perak telah berkenan untuk menganjurkan sesi menghadap semalam bagi menyatakan pendirian untuk pembentukan kerajaan yang stabil dengan secepat mungkin berikutan peletakan jawatan Perdana Menteri dan seluruh jawatan Jemaah Menteri yang telah berkuat kuasa pada 16 Ogos, 2021.

Seri Paduka selanjutnya bertitah supaya semua 220 Ahli Parlimen mempersembahkan kepada baginda surat akuan yang menyatakan seorang ahli Dewan Rakyat yang diberikan kepercayaan oleh ahli Dewan Rakyat tersebut untuk menjadi Perdana Menteri yang baharu.

Kesemua ahli Dewan Rakyat hendaklah mengemukakan surat akuan masing-masing kepada pihak Istana Negara pada hari ini, 18 Ogos 2021 sebelum pukul 4.00 petang.

Seri Paduka turut menegaskan bahawa surat akuan tersebut adalah bertujuan untuk membantu baginda membuat keputusan bagi melantik seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hemat Baginda mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Seri Paduka turut menzahirkan titah akan tujuan utama sesi menghadap semalam adalah untuk menyatakan bahawa:

• Sesiapapun juga yang dilantik menerajui kepimpinan Kerajaan Persekutuan hendaklah dipilih mengikut peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

• Rakyat tidak wajar dibebankan dengan kemelut politik yang tidak berkesudahan dan pada masa yang sama negara bergelut dengan isu kesihatan dan ekonomi akibat pandemik COVID-19.

• Kesepakatan dan kejujuran Ahli-ahli Dewan Rakyat sangat perlu bagi memastikan kemaslahatan dan keselamatan rakyat sentiasa menjadi keutamaan.

• Ahli-ahli Dewan Rakyat perlu mempamerkan solidariti dengan meneruskan ikhtiar, memberikan komitmen yang tinggi dan memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat.

• Majoriti petugas barisan hadapan berada dalam keletihan kerana berhadapan ribuan pesakit COVID-19 baharu setiap hari. Bahkan, fasiliti-fasiliti kesihatan negara juga berada pada situasi yang membimbangkan.

• Perancangan di bawah dasar sedia ada seperti pelaksanaan projek pembangunan, program menangani pandemik COVID-19, termasuk program vaksinasi untuk mencapai imuniti kelompok, dan program pemulihan negara perlu dikekalkan.

Seri Paduka dan Sultan Nazrin telah menzahirkan pandangan bahawa kemelut politik yang berlarutan tanpa titik noktah ini telah mengganggu-gugat tadbir urus kerajaan ketika kita masih diancam pandemik COVID-19.

Baginda berdua menegaskan bahawa semua kemelut dan kecelaruan politik ini telah memberi kesan negatif yang mendalam kepada ekonomi negara, di samping itu demi kemaslahatan dan keselamatan rakyat, mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-15 bukan satu pilihan yang terbaik pada ketika ini.

Baginda berdua turut menzahirkan pandangan supaya Ahli-ahli Parlimen dapat bersatu hati berusaha mewujudkan perpaduan dan penyatuan semua parti-parti politik dengan memberi fokus kepada isu-isu semasa dan menjernihkan kembali kekusutan yang telah berlaku dengan kadar yang segera.

Sebelum mengakhiri sesi menghadap semalam, Seri Paduka turut mengingatkan ketua-ketua dan wakil parti-parti politik utama, demi mengharmonikan suasana, Ahli Parlimen yang menang seharusnya menghulurkan tangan untuk bekerjasama dengan yang tidak berjaya dan semua pihak sepatutnya bersedia untuk bekerja dalam satu pasukan.

“Dalam erti kata lain, yang menang tidak menang semua manakala yang kalah pula tidak kalah semua,” jelas kenyataan itu.

Seri Paduka juga menzahirkan harapan agar Ahli-ahli Parlimen yang lain akan turut diatur bagi sesi-sesi menghadap daripada semasa ke semasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here