PAKATAN Harapan (PH) semakin terdesak untuk meraih sokongan terhadap calon Perdana Menteri pilihan mereka, sehingga tergamak menawarkan jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Memetik laporan The Star, sumber berkata, pada masa ini, calon Perdana Menteri dari PH iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapat sokongan Ahli-ahli Parlimen daripada pakatan pembangkang tersebut.

Walau bagaimanapun, katanya, Presiden PKR itu masih berusaha meyakinkan Warisan dan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) untuk menyokongnya.

Sumber tersebut turut menyatakan, memang diketahui umum bahawa Pengerusi Pejuang, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Mohd Shafie tidak mempunyai hubungan yang baik dengan Anwar.

“Kita semua tahu bahawa kenaikan Mohd Shafie dalam UMNO dahulu dicantas dengan kemasukan Anwar dan sokongan Dr Mahathir terhadapnya pada 1990-an dahulu walaupun beliau berpotensi dipilih sebagai Naib Presiden parti itu.

“Sokongan lapan Ahli Parlimen dari Warisan terhadap calon Perdana Menteri dari PH adalah penting dan sebab itulah Mohd Shafie ditawarkan jawatan Timbalan Perdana Menteri sebagai balasan.

“Kami tidak dapat menawarkan jawatan itu kepada bekas Perdana Menteri seperti Dr Mahathir kerana beliau tidak akan bersetuju sekiranya diberi jawatan yang lebih rendah.

“Selain itu, Mohd Shafie juga dijangka tidak hanya membawa lapan Ahli Parlimen Warisan, malah mungkin boleh membawa bersama dua Ahli Parlimen dari pejuang, seorang dari UPKO dan dua orang lagi dari PSB.

“Beliau mungkin menerima tawaran itu memandangkan ada pihak yang menyarankan agar beliau dicalonkan sebagai Timbalan Perdana Menteri,” katanya.

Sementara itu, sumber dari Warisan berkata, Mohd Shafie seharusnya menerima tawaran itu bagi menjadikan parti tersebut sebagai sebahagiand daripada kerajaan Persekutuan.

“Tiada musuh yang kekal dalam politik. Saya pasti Mohd Shafie sedang mempertimbangkannya secara serius kerana tawaran itu kelihatan baik dan Anwar kelihatan jujur untuk mendapatkan sokongannya,” jelasnya.

Walau bagaimanapun, masih belum ada pengesahan daripada Mohd Shafie sendiri berhubung tawaran tersebut dan beliau diketahui pernah menolak pencalonan Anwar sebagai Perdana Menteri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here