PERSOALAN tentang kesediaan PAS menerima parti-parti komponen Pakatan Harapan (PH) sekiranya PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (PAN) mahu bekerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) tidak seharusnya dibangkitkan lagi.

Pendirian itu ditegaskan oleh Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Nasrudin Hassan.

Memetik laporan BH Online, tiada keperluan bagi PAS mempertimbangkan perkara tersebut kerana PH telah menyatakan pendirian menolak PN.

“Unsur DAP, PKR dan AMANAH tidak berbangkit, malah PH sudah menolak untuk menyokong PN,” katanya.

Semalam, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, Majlis Presiden PH telah membenarkan semua pemimpin bebas untuk berbincang dan bercakap dengan pihak lawan mengenai keadaan politik.

Walau bagaimanapun, bekas Menteri Kewangan yang masih terpalit dengan kes rasuah di mahkamah itu menambah, kebenaran itu tidak terpakai terhadap tiga pemimpin teratas dalam PH yang perlu saling berunding sesama mereka sebelum berbuat sedemikian.

Ahli Parlimen Bagan itu turut mengesahkan bahawa selain daripada pemimpin teratas DAP, PKR dan PAN ramai Ahli Parlimen dan pemimpin daripada ketiga-tiga parti dalam PH secara sendiri telah mengadakan banyak perbincangan dengan seteru politik.

Dalam perkembangan sama, Nasrudin memberitahu, PAS akan terus mempertahankan kerajaan PN dan memperkukuhkan Muafakat Nasional (MN).

Menurut beliau, parti itu yakin PN akan terus kekal melalui sokongan yang diberikan parti-parti komponennya.

“Insya-Allah, PN akan terus bertahan dengan sokongan parti komponen PN dan MN,” jelasnya.

Hari ini, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Mustafa Billah Shah di Istana Negara, dipercayai berhubung kedudukannya sebagai Perdana Menteri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here