SEORANG ahli Jawatankuasa Amanah Perak, hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret Teluk Intan di sini, hari ini atas pertuduhan menyebabkan kecederaan terhadap Naib Ketua Wanita Amanah Kawasan Teluk Intan pada 14 Oktober tahun lalu.

Tertuduh, Safarizal Saleh, 43,membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Adilah Mokhtar.

Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh didapati dengan sengaja mengakibatkan kecederaan kepada Zulaiha Mohd Azam di Hotel Rivertel, Jalan Changkat Jong di sini, pada pukul 9.30 malam.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 334 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga sebulan atau denda RM1,000 atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Cheah Shuh Yuan, manakala tertuduh diwakili peguam, Akhiruddin Mohamad Taib.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM1,000 dengan seorang penjamin dan kes akan disebut semula pada 20 Oktober ini.

Sementara itu, di mahkamah sama, Zulaiha, 32, turut mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menggunakan kekerasan jenayah terhadap Safarizal.

Mengikut pertuduhan, tertuduh melakukan perbuatan itu di tempat, waktu dan tarikh yang sama.

Pendakwaan kes dibuat mengikut Seksyen 352 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara sehingga tiga bulan atau denda RM1,000 atau kedua-duanya sekali jika disabit kesalahan.

Tertuduh yang diwakili peguam, Tejal Harash kemudiannya dibenarkan diikat jamin sebanyak RM1,000 dengan seorang penjamin dan mahkamah menetapkan sebutan semula kes pada 20 Oktober ini.

Media sebelum ini melaporkan seorang wanita mendakwa ditumbuk, manakala kakaknya dikasari ketika menghadiri satu mesyuarat sebuah parti politik.

Mereka mendakwa menerima jemputan menghadiri mesyuarat itu tetapi dihalang masuk ketika tiba di lokasi kejadian sebelum berlaku sedikit kekecohan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here