Oleh Rahimi Mohamad

DUA ahli perniagaan mengaku tidak bersalah selepas didakwa atas 20 pertuduhan membabitkan pembuatan watikah darjah kebesaran negeri Melaka dan menggunakan gelaran Datuk palsu di Mahkamah Sesyen Ayer Keroh, Melaka, hari ini.

Tertuduh, Tuah Shah Abd. Rahman, 48, dan Zainal Abu Bakar, 48, masing-masing berhadapan 10 dan lapan pertuduhan membuat pengakuan itu setelah pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Nariman Badruddin.

Tuah Shah berhadapan 10 pertuduhan membuat watikah Darjah Mulia Seri Melaka (D.M.S.M); Jaksa Pendamai Negeri Melaka (J.P); Darjah Gemilang Seri Melaka (D.G.S.M) dan Darjah Pangkuan Seri Melaka (D.P.S.M).

Kesemua watikah itu didakwa telah dibuat tanpa kebenaran Ketua Menteri Melaka di sebuah rumah di Kampung Ladang, Krubong dalam daerah Melaka Tengah antara 7 September 2020 sehingga 5 Februari lalu.

Zainal pula dituduh menggunakan gelaran Datuk palsu pada empat resit membabitkan tiga buah syarikat perniagaan tayar dan surat keizinan penggunaan pada kenderaan tanpa kebenaran Ketua Menteri bagi tujuan peribadinya.

Dia juga didakwa telah menggunakan gelaran Datuk palsu pada cop ‘Salinan Diakui Sah’ dan pada kad Ahli Majlis Datuk Kehormat Malaysia serta kad perniagaan Kafa Kiramas Network.

Kesemua perbuatan itu dilakukan di Jalan M12 Taman Merdeka, Batu Berendam dalam daerah Melaka Tengah antara 3 Februari sehingga 27 Februari lalu.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 3 (1) (b) dan Seksyen 3 (1) (a) Enakmen Lambang-lambang dan Nama-nama (mencegah penggunaan yang tidak betul) (Pindaan) 2016 Enakmen 1981 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 5 Enakmen sama.

Sabit kesalahan, kedua-dua mereka boleh dipenjara tidak kurang satu tahun dan tidak lebih lima tahun atau denda tidak kurang RM250,000 dan tidak lebih RM500,000.

Mereka turut berdepan dua pertuduhan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana bersama-sama menipu dua individu bergelar Datuk dalam urusan mendapatkan watikah D.G.S.M sehingga mendorong mangsa membuat bayaran berjumlah RM200,000.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah Yusof dan Muzila Arshad mencadangkan jaminan sebanyak RM10,000 bagi setiap pertuduhan.

Mahkamah kemudian membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin sebanyak RM5,000 bagi setiap pertuduhan dan menetapkan tarikh 21 September ini sebagai sebutan semula kes.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here