LAPAN lagi lokaliti di Sabah dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), berkuat kuasa Jumaat ini hingga 26 Ogos ini.

Menteri Kanan Luar Negeri (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, di Tawau, tiga lokaliti dikenakan PKPD membabitkan Kampung Kongsi 8, Kampung Bergosong di Pulau Sebatik dan PPR Taman Sri Apas Batu 8.

Menurutnya, dua perumahan ladang di Beluran, Sabah turut dikenakan PKPD iaitu Perumahan Ladang Reka Halus dan Perumahan Ladang Boustead Trunkline.

Selain itu katanya, PKPD dilaksanakan di Kampung Kayu Madang, Telipok di Kota Kinabalu; Kampung Batition di Kota Marudu dan Kampung Sunsuron di Tambunan.

“Prosedur operasi standard (SOP) bagi kesemua PKPD adalah sama seperti diumumkan sebelum ini,” katanya dalam kenyataan mengenai Pelan Pemulihan Negara (PPN) hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Hishammuddin berkata, PKPD di sebanyak 17 lokaliti di Kelantan dan Sabah yang sepatutnya berakhir esok dilanjutkan selama dua minggu sehingga 26 Ogos ini.

Di Kelantan ujarnya, lanjutan PKPD itu melibatkan kampung Orang Asli Pos Brooke, Gua Musang iaitu Kampung Jedip WCT; Kampung Sendrop dan Kampung Seng Sang.

Menurutnya, di Sabah, lanjutan PKPD membabitkan Kampung Lahat-lahat, Tawau dan dua lokaliti di Kinabatangan iaitu Ladang Bukit Mas dan Ladang Linbar 1.

“Baki 11 lokaliti terletak dalam daerah Tuaran iaitu Kampung Betutai; Kampung Bolong Baru; Kampung Bontoi; Kampung Kindu dan Kampung Lapasan.

“Selain itu, ia turut melibatkan Kampung Serusop; Kampung Sungai Damit; Kampung Timbok; Kampung Simpangan; Taman Sri Rugading dan Taman Telipok Ria,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here