Oleh CHANDRA MUZAFFAR

Malaysia sedang bergelut dalam satu krisis politik yang tidak perlu. Ia adalah krisis yang dapat diselesaikan dengan segera jika semua ahli politik di dalam dan di luar Parlimen mematuhi moratorium perebutan dan menjatuhkan untuk mendapatkan kuasa politik.

Sebaliknya, mereka semua harus menumpukan perhatian terhadap krisis utama negara iaitu kesihatan dan ekonomi.

Politik yang bertujuan untuk menjatuhkan sebuah parti atau seorang pemimpin atau untuk menggantikan kerajaan hari ini melalui manipulasi dan gerakan tertentu harus dihentikan segera.

Memandangkan keadaan buruk yang sedang kita hadapi, kita harus membiarkan rakyat dan hanya rakyat menukar kerajaan. Lagipun itulah yang berlaku dalam demokrasi yang sebenar.

Biarkan rakyat memutuskan siapa yang harus membentuk kerajaan setelah kita dapat mengawal krisis utama kita. Apabila krisis tidak lagi mengancam kesejahteraan kita sebagai sebuah negara, marilah kita mulai mempersiapkan diri untuk Pilihan Raya Umum.

Terdapat sebab-sebab kuat mengapa rakyat secara keseluruhan harus memutuskan persoalan penting ini mengenai siapa yang harus membentuk kerajaan berikutnya.

Pertama, yang menjadi punca krisis politik yang berlaku adalah kesan rasuah terhadap UMNO dan masyarakat. Sejumlah pemimpin UMNO berdepan pendakwaan, bimbang mereka akan disabitkan dengan kesalahan rasuah dan perlu menjalani hukuman penjara dalam tempoh yang lama.

Oleh itu, mereka berharap bahawa golongan elit yang berkuasa dapat membuka jalan untuk pembebasan mereka, sebab itulah mereka sangat berminat dengan perubahan rejim (kerajaan). Mereka lupa bahawa mengganggu proses kehakiman akan merosakkan moral masyarakat kita.

Dua, yang berkaitan dengan rasuah elit tentu saja skandal 1MDB yang tidak hanya melibatkan golongan elit UMNO tetapi juga elit nasional lain dan rakan-rakan asing mereka yang kepentingan peribadi mereka, mungkin bertekad untuk melindunginya. Sekali lagi, ini mungkin memerlukan perubahan dalam kepemimpinan politik yang dapat dicapai oleh permainan kerusi di Parlimen.

Ketiga, ada kemungkinan tangan asing yang terlibat dalam permainan ini boleh jadi sebahagian daripada plot geopolitik yang jauh lebih besar dan lebih kompleks yang dikaitkan dengan pelakon global yang kuat yang cenderung untuk mengekalkan dominasi global mereka.

Sekiranya para pelakon ini telah lama berkecimpung dalam politik kita melalui proksi mereka seperti yang mereka akui secara terbuka selepas Pilihan Raya Umum 2018, adakah kita akan terkejut jika mereka secara aktif meneruskan agenda mereka melalui cara mencipta kemelut politik buatan yang sedang kita saksikan hari ini?

Oleh kerana taruhannya sangat tinggi, rakyat Malaysia tidak boleh membiarkan sebuah kumpulan kecil yang mempunyai kepentingan tersendiri untuk membentuk masa depan kita. Inilah sebabnya mengapa dalam krisis politik yang berlaku, bukan hanya nasib seorang individu yang menjadi isu. Inilah nasib seluruh bangsa yang kita hadapi.

*Dr Chandra Muzaffar adalah aktivis sosial dan bekas ahli akademik.Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Warta Rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here