Oleh Abu Ubaidillah Rahman

SEBANYAK 23 guni daun ketum dianggarkan bernilai RM19,680 yang disorokkan dalam sebuah kandang kambing di Felda Mata Ayer, Padang Besar kelmarin.

Pasukan Gerakan Am (PGA) Briged Utara menemukan daun ketum berkenaan dalam operasi membanteras penyeludupan di kawasan berkenaan sebelum terserempak tiga lelaki yang kelihatan mencurigakan pada pukul 1.30 tengah hari .

Pegawai Pemerintah Medan Markas Taktikal PGA Briged Utara, Deputi Superintendan Mohd. Razali Melin berkata, semua lelaki berusia 32 hingga 33 tahun itu disoal siasat sehingga membawa kepada penemuan 23 guni daun ketum seberat 656 kilogram dalam kandang kambing berkenaan.

“Ketiga-tiga lelaki itu disyaki sindiket yang cuba menyeludup daun ketum berkenaan ke negara jiran dengan menggunakan lorong tikus di kawasan sempadan Malaysia-Thailand di daerah Padang Besar,” katanya menerusi satu kenyataan pada Ahad.

Beliau berkata, seorang suspek yang merupakan warga Thailand turut disiasat mengikut Seksyen 6(1) Akta Imigresen 1959/1963 kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri serta dokumen perjalanan yang sah.

“Kita turut merampas dua buah motosikal dipercayai digunakan suspek dalam kes berkenaan serta empat telefon bimbit.

“Keseluruhan rampasan dianggarkan bernilai RM25,445 dan kes disiasat mengikut Seksyen 30 (3) Akta Racun 1952,” katanya.

Mohd Razali berkata, sepanjang penugasan Batalion 2 PGA Kulim bermula 1 Ogos lalu, sebanyak 1,101 kilogram daun ketum dengan anggaran nilai RM33,060 berjaya dirampas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here