Oleh Abu Ubaidillah Rahman

Oleh Abu Ubaidillah Rahman

SULTAN Sharafuddin Idris Shah Alhaj berkenan menerima menghadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam hari ini.

Menerusi kemas kini dalam Facebook Selangor Royal Office, dalam pertemuan selama dua jam itu, Sultan Selangor menzahirkan kebimbangan baginda terhadap peningkatan kes-kes rasuah di Selangor.

Selain itu, baginda turut diberi taklimat berhubung perkembangan terkini kes-kes rasuah di negeri ini.

“Baginda berharap SPRM dapat melakukan siasatan yang telus dan teliti supaya pelaku yang dihadapkan ke mahkamah tidak terlepas dengan mudah,” demikian menurut kenyataan tersebut pada Khamis.

Hadir sama sewaktu pertemuan tersebut ialah Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah.

Sementara itu, menerusi kemas kini berkenaan, Sultan Sharafuddin juga menyeru agar perbicaraan kes-kes rasuah dapat disegerakan dan mahkamah tidak melayan sebarang penangguhan kes tanpa alasan yang kukuh.

Ini berikutan baginda berpendapat rakyat sudah muak dan bosan melihat pendakwaan kes berlarutan terlalu lama.

“Baginda menyasarkan agar budaya rasuah di negeri ini dapat dibanteras dengan sepenuhnya supaya ia tidak menjadi masalah lebih besar dan boleh memudaratkan generasi masa hadapan serta merosakkan masyarakat,” katanya.

Sultan Sharafuddin sebelum ini menzahirkan dukacita apabila terdapat beberapa pegawai kerajaan di negeri itu yang terlibat dengan kegiatan rasuah.

Titah baginda, kurniaan darjah dan bintang kebesaran serta pingat negeri Selangor bagi pegawai kerajaan dan ahli-ahli politik yang didapati bersalah dalam rasuah akan ditarik balik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here