Oleh RIZQI ZABIDI

Polis menahan dua lelaki dan merampas dua jenis dadah jenis heroin serta syabu seberat hampir satu kilogram, dalam dua serbuan berbeza dijalankan di Alor Setar, kelmarin.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Kedah, ACP Mohd. Taufik Maidin berkata, dalam serbuan pertama kira-kira pukul 11.30 pagi, pihaknya menahan seorang lelaki tempatan di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Tengah.

Hasil pemeriksaan dalam bilik di rumah tersebut menemukan sebungkus plastik hitam yang di dalamnya terdapat dua plastik hijau dengan setiap satu mengandungi sepeket plastik cerah berisi ketulan putih, dipercayai dadah jenis heroin.

“Anggaran berat keseluruhan dadah dalam kedua-dua peket plastik cerah tersebut dianggarkan 912 gram. Nilai dadah itu dianggarkan sebanyak RM12,000,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Mohd. Taufik menambah, polis kemudiannya melaksanakan satu lagi serbuan pada pukul 12 tengah malam di sebuah rumah dua tingkat di Jalan Sungai Korok, Alor Setar.

“Seorang lagi lelaki tempatan ditahan di rumah tersebut dengan pemeriksaan dalam bilik turut menemukan uncang kain berwarna hitam. Di dalam uncang tersebut, terdapat 10 peket plastik lutsinar disyaki dadah jenis syabu dengan anggaran berat 11.5 gram bernilai RM800,” katanya.

Tambahnya, polis turut menyita wang tunai berjumlah RM1,742 hasil serbun dijalankan itu.

“Siasatan lanjut dijalankan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here