Oleh Abu Ubaidillah Rahman

PEMBANGKANG kini dilihat semakin terdesak sehingga terpaksa memberi gambaran kerajaan Perikatan Nasional (PN) hilang majoriti.

Naib Ketua Pemuda Pas Kelantan, Abdul Malik Abdul Karim berkata, dakwaan itu bukan baharu malah sudah diulang-ulang sehingga rakyat menjadi mual terhadap politik murahan pembangkang itu.

Beliau berkata, pembangkang juga berlindung di sebalik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dengan mengadakan himpunan di Kuala Lumpur.

Katanya, himpunan anak muda yang berpakaian serba hitam di Kuala Lumpur, Sabtu lepas tidak mampu menyembunyikan dalang di sebaliknya.

“Sekarang bukan masa yang sesuai untuk berhimpun semata-mata mahu melaungkan slogan hidup rakyat, bangkit rakyat dan kerajaan gagal.

“Perhimpunan seumpama itu biarpun dibenarkan atas nama demokrasi, namun situasi sekarang dengan penularan wabak perlu diberi perhatian serius kerana boleh meragut nyawa.

“Jika tiada pandemik Covid-19 mereka hendak berhimpun tiga hari tiga malam dengan kebenaran pihak berkuasa pun tiada masalah,” katanya kepada pemberita.

Abdul Malik berkata, perhimpunan serupa diadakan di laluan masuk ke Parlimen Isnin lalu yang membabitkan ahli-ahli Parlimen pembangkang.

“Siri himpunan itu tidak boleh dinafikan ada dalangnya di mana akhirnya pembangkang menampilkan wajah mereka.

“Malangnya mereka tidak memanfaatkan sidang khas Dewan Rakyat minggu lepas bagi menyelesaikan rakyat yang kini hidup dalam tekanan ekoran penularan Covid-19,” katanya.

Menurutnya, sidang khas Parlimen itu mendukacitakan kerana pembangkang tidak sabar merebut kuasa ketika wabak menular di Parlimen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here