Oleh DATUK SERI IDRIS JUSOH

Pada masa rakyat sengsara dengan isu Covid-19 ini, seboleh-bolehnya kita jangan sangat berpolitik. Kita wajib tumpu masa bantu rakyat. Tingkatkan vaksinasi dan pulihkan ekonomi.

Untuk kebaikan rakyat dan tidak banyak berpolitik, saya membuat keputusan untuk menyokong kerajaan sedia ada di bawah kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Jangan kita nafikan Tan Sri Muhyiddin telah banyak membantu UMNO. Dahulu di bawah PH, kita UMNO adalah pembangkang. Sekarang kita berada bersama-sama dalam kerajaan. Pemimpin UMNO telah diberi pengiktirafan sebagai Timbalan Perdana Menteri dan dilantik Menteri-menteri kanan kerajaan. Kebolehan pemimpin UMNO inilah menyebabkan ramai ahli UMNO bersyukur dan turut sama dibantu kerajaan.

Tan Sri Muhyiddin juga telah banyak berjasa membantu warga FELDA. Bermula dengan bantuan sukuk bernilai RM9.9 billion, diikuti baru-baru ini telah meluluskan penghapusan hutang berjumlah RM8.3 billion. Tidak akan jumpa lagi pemimpin sebegini yang berjiwa besar membantu warga FELDA sebegini rupa.

Berkaitan situasi UMNO sekarang, Presiden UMNO Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi pernah berkata, Ahli-ahli Parlimen UMNO bebas membuat pilihan untuk menyokong siapa di parlimen. Sekarang beliau mengarahkan pula kita perlu tarik sokongan kepada kerajaan dan Perdana Menteri. Keputusan beliau sentiasa berubah..

Sayangnya saya tidak nampak ‘game plan’ di mana YAB Presiden UMNO hendak membawa kita pada ketika kesihatan rakyat masih diancam. Kita diarah menolak kerajaan sedia ada dan menolak kepimpinan Tan Sri Muhyiddin. Selepas itu kemana kita? Adakah kita hendak kembali menjadi pembangkang? Membiarkan pemimpin bukan Melayu mentadbir agama Islam? Atau adakah kita hendak menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagaimana kita maklum akan hubungan akrab kedua-duanya?

PAU UMNO tolak Datuk Seri Anwar, tapi Presiden berkata DS Anwar adalah cikgu dia. Presiden juga secara diam-diam telah tandatangani SD menyokong DS Anwar. Oleh itulah maka kita perlu lebih berhati-hati di dalam membuat keputusan demi kelangsungan masa depan UMNO.

Saya berpendapat, masa depan UMNO akan menjadi lebih baik jika kita bersama-sama dgn kerajaan sekarang di bawah kepimpinan Tan Sri Muhyiddin. Kerajaan ini tidak maksum, namun bagi mengelak mudharat yang lebih besar, ia adalah pilihan yang lebih baik.

Saya menyeru agar kita dapat tingkatkan solidariti di kalangan ahli UMNO. Saya sayangkan UMNO; dulu, kini dan selamanya.

Insha-Allah, moga kita akan diberi petunjuk dan diberkati Allah SWT.
Insha-Allah kita akan berjaya.

  • * DATUK SERI IDRIS JUSOH adalah Ahli Parlimen Besut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here