PELUANG UMNO kembali berkuasa ketika ini berada di depan mata. UMNO boleh lakukannya. Namun akibat kelemahan strategi, berpecah dan masing-masing punyai kepentingan peribadi menyebabkan UMNO gagal guna kesempatan yang ada.

Kelemahan paling ketara apabila pimpinan UMNO BERMUSUH DENGAN AHLI PARLIMEN sendiri. Mereka berbalah sama sendiri. Ini sangat ketara .

Daripada Presiden, Timbalan Presiden, Setiausaha Agung termasuk Setiausaha Agung BN, Ketua Pemuda, Ketua Puteri UMNO, termasuk segelintir Ketua UMNO Bahagian semuanya ambil pendekatan menyerang, mengkritik atau menyindir Menteri,Timbalan Menteri dan Ahli Parlimen sendiri.

Semuanya ambil kesempatan mahu popularkan diri sendiri. Ku Li kita tolak tepilah kerana kita tidak tahu apa halatujunya. Jadi kalau  begini pasti sukar untuk mencipta kejayaan.

Lihat Ketua Pemuda UMNO. Beliau didakwa mengeluarkan arahan agar semua Ketua Pemuda UMNO Negeri dan Ketua Pemuda UMNO Bahagian seluruh negara yang sealiran dengannya agar menyerang dan membuat pelbagai desakan kepada Ahli Parlimen UMNO dan BN.

Kalau betul dakwaan itu, kenapa ambil pendekatan begini? Sebagai KP UMNO yang berilmu gunakan kebijaksanaan. Gunalah akal fikiran. Cara begini tidak untungkan UMNO dan BN.

Malah lebih merugikan cara Timbalan Presiden UMNO sendiri juga menggunakan sosial media. Termasuklah beberapa yang lain. Semua ini hanya mahukan diri sendiri popular.Mengkritik MP UMNO BN supaya ahli UMNO sokongan.

Agaknya senanglah selepas ini bila bertanding jawatan dalam UMNO. Sebagai pemimpin kenapa anda tidak duduk berbincang dengan Ahli Ahli Parlimen  UMNO sendiri. Atau adakah anda tiada pengaruh dikalangan mereka ? Duduk dan rancang lah sesuatu ?

Kenapa merancang dalam kalangan pemimpin yang tiada apa apa pengaruh dalam kalangan MP MP UMNO ?. Lebih melemahkan guna “penembak upahan” yang semua mereka ini kalah dalam PRU14 yang menyebabkan UMNO hilang kuasa. Kalau menembak pembangkang tak apa. Ini menembak kawan sendiri. Sebab itu UMNO lemah kerana strateginya carca marba.

Kalau begini. Apakah GPS,Pas atau parti parti lain yakin dengan UMNO ? Rasanya mereka meluat atau menyampah dengan UMNO. Rakan komponen BN juga nampaknya semakin jauh dengan UMNO.

Apatah lagi Setiausaha Agung BN yang baru yang dengarnya tidak dihormati oleh majoriti MP UMNO dan BN. Kalau dia berpengaruh dan dihormati takkanlah boleh MIC MCA buat kenyataan sokong PN yang dengarnya tanpa pengetahuan dia. Manakala PPBM pastilah sukar menyokong UMNO jika Presiden mereka dicampak keluar tingkap. Apatah lagi UMNO sudah banyak kali buat kenyataan tidak mahu bersama PPBM.

Inilah persoalannya apabila pimpinan tertinggi UMNO tiada kesepakatan dan ramai sangat suka bercakap hinggakan ahli dibawahpun keliru. Sebab itu, rakyat melihat UMNO ini semakin bercelaru dan tidak sedar diri. Sudah kalah pun masih tidak mahu berubah.

Berpakatlah. Kenapa utamakan kepentingan diri. Kalau berterusan begini, UMNO akan terus menjunam. Malah akan lebih teruk berbanding PRU14. Janganlah bangga dengan rekod menang 7 kali pilihanraya kecil sebelum ini.

Kerana data sikap pengundi berubah begitu cepat. Bayangkan dengan segala kekuatan jentera Kerajaan dan parti semasa PRU14 pun jatuh tersungkur dengan hanya menang 54 kerusi, inilah pula dengan segala kekurangan.

Kepada yang banyak bercakap dan pandai atur strategi kononnya: Ashraf Wajidi, Rahman Dahlan, Puad Zakarshi, Saberi Chik, Johari Ghani dan ramai  lagi binalah kesepakatan.

Wujudlah keharmonian. Berpakatlah. Jangan bermusuh dgn MP-MP sendiri. Atau lebih baik kamu semua jaga kawasan masing masing. Semoga kalau kamu yang bertanding nanti menang maka UMNO boleh kembali berkuasa. Waktu orang susah ni jagalah tempat masing masing.

Ksmi di bawah lihat macam tiada perancangan dari parti. Kalau setakat berbincang dan atur staretgi sebegini rupa, sudahlah. Kami yang dibawahnya ni pun nampak ia tidak akan ke mana ?

Duduk dan bincanglah dengan kalangan Ahli Parlimen UMNO BN. Jangan entengkan kamampuan Shahidan Kasim, Nazri Aziz, Idris Jusuh, Tajudin Rahman, Mahdzir Khalid, dan beberapa lagi MP UMNO mereka berpengaruh dan ada pengalaman masing-masing. Kamu bantai macamanapun mereka ni memang dalam PRU14. Kamu kalah.

Bincanglah dengan MIC, MCA, PBRS parti mereka juga ada kepentingan. Rancang lah dengan mereka bagaimana mahu menyusun strategi. Ismail Sabri sekarang TPM dan Bossku pun ada. Kalau disusun betul-betul akan membuahkan hasil yang baik.

Kami ahli marhein di bawah ni hanya melihat dan sekadar boleh bersuara begini. Janganlah mencipta musuh dengan MP sendiri kerana saat ini mereka sangat penting. UMNO dan BN ada maruah sedikit inipun kerana mereka menang dalam PRU14. Kalau tiada MP UMNO ni, tiada siapa yang akan hormat pun.

Sedarlah wahai pemimpin UMNO. Parti kamu hanya ada 38 kerusi. 42 kalau termasuk BN. Kalau mahu membentuk kerajaan mesti sekurannya 112 kerusi. Parti mana yang mahu bersama dengan UMNO kalau parti kamu bermasalah. Kalau nak jadi kerajaan UMNO wajib dapat sokongan parti lain.

Ini bukan dongeng tapi fakta. Sekiranya UMNO berhajat mahu menukar PM dan melantikkan PM baru. Maka PM baru wajib ada kepercayaan majoriti. Jadi persoalannya UMNO ada ke majoriti ? Bincang dan teliti betul betul sebelum minta PM letak jawatan.

Bukan apa bimbang takut calon PM dari UMNO tiada sokongan majoriti dan  akhirnya elok elok berapa dalam kerajaan kembali akhirnya jadi pembangkang. Atau lebih malang UMNO yang menjadi penyebab PH iaitu PKR,DAP, AMANAH dan sekutunya kembali berkuasa..

Ingatlah sikit. Kalau paksa MP keluar Kerajaan. Fikir sama kerajaan BN di Johor dan Perak juga Melaka. Kemudian yang kami ni golongan kecil di bawah yang jadi Ahli Majlis. Jadi Ketua kampung  yang dapat tambah pendapatan sekupang dua ni semua kena letak jawatan tau tak ? Nak jadi apa kami ni.

Nak lawan di PRU macamana ? Apa pun tak ada ? Mana ada orang nak gantung poster percuma zaman sekarang ? Kamu orang besar besar bukan buat kerja ni. Kami yang berjaga malam sampai ke pagi. Minum teh di Bilik Gerakan pun banyak yang pakai duit sendiri. Sedih tengok pemimpin UMNO ni…SEDIH.

Fikir. Fikir lah.

ANAK MUDA SAYANG UMNO

Utara Semenanjung

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here