Sering kedengaran, urusan menangani pandemik Covid-18 dilakukan oleh kebanyakkannya daripada Menteri-Menteri daripada UMNO kerana Menteri Kesihatan dan Menteri yang bertanggungjawab terhadap pemberian vaksin kepada rakyat adalah daripada UMNO.

Persepsi yang salah ini perlu diperbetulkan, agar tidak ada salah anggap terhadap sumbangan daripada menteri-menteri Kabinet yang lain.

Ketepikan politik kebencian.Ketepikan politik menunding jari. Orang itu gagal. Orang ini gagal. Utamakan pemulihan yegara. Utamakan menyelamatkan nyawa rakyat.

Saban hari, rakyat kita fokus kepada berapa jumlah kes harian baru Covid. Rakyat kita fokus kepada berapa jumlah kematian harian dan jumlah kematian keseluruhan.

Di Malaysia jumlah kematian berada di tahap :  9,024.Di United Kindom jumlah kematian , 130,000, 13 kali ganda lebih daripada jumlah Malaysia.

Adakah ini bermakna, kerajaan telah menyelamatkan paling tidak 100,000 kematian semenjak dilanda Pandemik ini selama 1 tahun 6 bulan ?

Jumlah kes Covid  di Malaysia = 1,113,272. Jumlah kes sembuh 914,639. Bermakna, jumlah kes Sembuh adalah antara tertinggi di dunia dan tertinggi di Rantau Asia Pacific.

Siapa buat apa ketika pandemik ini?

Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan (UMNO) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob –- Memantau dan bertindak menjalankan dasar-dasar serta strategi menangani Pandemik Covid. Jurucakap bagi pihak Kabinet dan Kerajaan. Tugas itu kini digalas oleh Menteri Kanan Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (UMNO).

Menteri Sains dan Inovasi Khairy Jamaluddin (UMNO)– Bertanggungjawab sebagai Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) untuk memberi vaksin kepada rakyat.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr.Adham Baba (UMNO) – Bertanggung-jawab secara langsung bersama Kementerian Kesihatan merancang dan menangani pandemik Covid dengan strategi terkini dari segi perubatan dan memastikan Sistem Kesihatan Negara berada ditahap terbaik dan optimum.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin (Bersatu) – Menteri yang bertanggungjawab memastikan SOP dipatuhi. Menggerakkan Pasukan Polis Diraja Malaysia melakukan sekatan-sekatan jalanraya dan memantau agar SOP dipatuhi di restoran, tempat awam, taman perumahan, bandar dan kilang-kilang.

Sudah 1 tahun 6 bulan, Menteri KDN jaga frontliners di simpang-simpang jalan dan tol-tol sempadan negeri serta daerah. Mereka adalah wira yang tidak didendang.

Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat (Bersatu) Datuk Seri Rina Harun –– menteri yang bertanggungjawab menjaga kebajikan rakyat termasuk program bantuan kotak makanan dan lain-lain.

 -Menteri Pertanian dan Industri Makanan,Datuk Seri Ronald Kiandee (BERSATU). – Memastikan bekalan makanan cukup untuk rakyat Malaysia ketika Pandemik ini. Supply chain untuk makanan utama seperti beras, ayam, ikan, daging, telur, minyak masak dan sayur-sayuran mencukupi.

–Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz– bertanggungjawab menerajui Pelan Pemulihan Negara, memastikan segala pakej bantuan kepada rakyat berjalan lancar.

Paling penting, ekonomi negara perlu dipastikan berada di landasan yang betul. Hutang negara seharusnya berada di paras yang tidak membebankan Negara di masa hadapan.

Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Dr.Abdul Latif Ahmad (Bersatu)– Menteri yang bertanggungjawab kepada program luar Bandar untuk rakyat dalam kesusahan dan miskin. Termasuklah orang-orang Asli.

Kesemua lapan menteri itu sebenarnya mempunyai tanggungjawab besar ketika negara berhadapan pandemik Covid.

Mereka inilah yang memastikan tahap kesihatan kita berada di dalam keadaan baik, sumber makanan cukup untuk rakyat, bantuan makanan dan kewangan seperti BR1M dan lain-lain sampai kepada sasaran.

Sesungguhnya, merekalah FRONTLINERS KABINET untuk rakyat mengharapkan perkhidmatan dan bantuan ketika berada dalam waktu yang amat sukar ini.

Seperti mana kata-kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang setiap hari ini mempengerusikan mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) dalam menangani isu Covid-19;

’’Kerajaan ini bukannya satu kerajaan yang sempurna tetapi kerajaan ini tidak berpeluk tubuh. Kerajaan ini berterusan mencari jalan untuk membantu Rakyat dalam kesusahan. Berterusan berperang dengan pandemik Covid serta berterusan memastikan negara akan menang ketika berhadapan dengan Pandemik Covid ini.’’

DATO’ SAIFUL BAHAR.

Putrajaya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here