Oleh Abu Ubaidillah Rahman

LIMA pertubuhan bukan kerajaan (NGO) membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, Kuala Lumpur hari ini berhubung perhimpunan ‘Keluar dan #Lawan,’ yang dianjurkan Sabtu lalu.

Gabungan lima NGO terbabit adalah Persatuan Anak Melayu Johor, Gabungan NGO 1 Malaysia, Pertubuhan Sosial dan Minda Prihatin, Dewan Perundingan NGO and Pertububan Salam Budi.

Presiden Persatuan Anak Melayu Johor, Najmuddin Mahmood berkata, perhimpunan yang diadakan adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab oleh kumpulan berkenaan.

“Negara kini sedang berdepan dengan pandemik Covid-19, seharusnya individu-individu ini mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Kesalahan yang mereka lakukan adalah serius jadi kita berharap polis mengambil tindakan segera diambil pihak polis,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, dalang di sebalik perhimpunan tersebut perlu dicari dan kesalahan yang dilakukan peserta tersebut adalah serius kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PP).

Jelasnya, tindakan tegas perlu diambil supaya tidak berulang lagi pada masa depan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here