PAS yakin UMNO akan bersama mereka dan Bersatu apabila Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi tidak lagi menjadi Presiden parti Melayu terbesar itu.

Ahli Majlis Syura Ulamak Pas, Datuk Mahfodz Mohamed berkata, dengan bersatunya ketiga-tiga parti Melayu terbesar itu nanti akan dapat merealisasikan hasrat untuk terus menguasai kepimpinan negara.

“Saya yakin dan percaya apabila Zahid tak jadi Presiden UMNO lagi nanti, saya yakin dan percaya tiga-tiga parti besar Melayu ini iaitu UMNO, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Pas bersatu.

“Maka insya-Allah kita akan kuat dan kukuh untuk terus dapat memimpin dan menguasai negara Malaysia tercinta ini,” katanya ketika berucap pada ceramah kelompok ambang Merdeka Perikatan Nasional di Kampung Jeram, Muar malam tadi.

Mengulas lanjut, Mahfodz berkata Pas, Bersatu dan UMNO juga wajib bersatu padu bagi mendapatkan kemenangan besar dalam politik.

“Untuk supaya calon-calon daripada Perikatan Nasional (PN) ini akan mendapat kemenangan yang lebih selesa di peringkat pusat atau negeri maka hendaklah kita bersatu padu, terutama dalam bidang politik ini maka tiga parti politik Melayu terbesar wajib bersatu padu.

“Kerana dengan ketiga-tiga parti besar Melayu Islam ini iaitu UMNO, Bersatu dan Pas insyaallah tiga-tiga parti ini akan mendapat kemenangan yang besar,” katanya.

Mahfodz berkata, ketika Pas dan Bersatu bergabung pun mereka sudah berjaya menguasai 74 kawasan Parlimen.

“Dan begitulah juga hasil daripada bersatunya dua parti besar ini pada PRN enam negeri pun kita sapu bersih di Terengganu 32-0, di Kelantan 43-2 dan di Kedah 33-3.

“Di Selangor hampir-hampir kita dapat merampas, siapa sangka daripada satu kerusi tiba-tiba kali ini kita boleh dapat 22 kerusi sehingga menghilangkan dua pertiga kerajaan Selangor yang ada pada hari ini.

“Begitulah juga di negeri-negeri Selatan, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor dah sampai gelombang daripada Utara ke Negeri Sembilan, daripada 0 dapat 5,” katanya, lapor Malaysiakini.

Pada pilihan raya negeri (PRN) di enam negeri lalu, Barisan Nasional (BN) hanya menang dua kerusi di Selangor, iaitu DUN Sungai Air Tawar dan Dusun Tua, satu kerusi di Kelantan (Galas) dan dua kerusi di Pulau Pinang (Bertam dan Sungai Acheh).

Di Terengganu, semua calon BN tewas, termasuk dua bekas menteri besar, Ahmad Said dan Ahmad Razif Abdul Rahman.

BN Negeri Sembilan bagaimanapun mencatat keputusan baik apabila menang 14 daripada 17 kerusi ditandingi, membolehkannya menyumbang kemenangan majoriti dua pertiga bersama Pakatan Harapan (PH) di negeri itu.

Pada PRU ke-15, UMNO di bawah pimpinan Zahid juga kalah teruk apabila hanya mampu menang 26 kerusi Parlimen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here